Ta kombinacja może być słodkim daniem. Może być wspaniałym podwieczorkiem lub deserem. Najsmaczniejsze są z miękkimi owocami sezonowymi. Lato i wczesna jesień są optymalne dla różnych wydań tego - lubianego chyba przez wszystkich - dania.
Składniki:
- 8 naleśników (możesz skorzystać z przepisów umieszczonych wcześniej w Czarnej Oliwce),
- 2 opakowania twarogu waniliowego,
- ½ kg miękkich owoców sezonowych,
- kilka listków mięty lub melissy,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
1) Owoce myjemy i większe kroimy na mniejsze cząstki. Wiśnie drylujemy i tniemy na pół. Wszystkie owoce lekko schładzamy.
2) Naleśniki - jeśli były przygotowane wcześniej - podgrzewamy tak, aby były naprawdę ciepłe. Najlepiej podsmażyć je jeszcze raz bardzo krótko na patelni.
3) Każdy naleśnik smarujemy 2 łyżkami twarogu i sypiemy nieco świeżych owoców. Zawijamy w rozchylającą się tutkę tak, aby było widać owoce i twarożek wewnątrz.Wierzch dekorujemy kilkoma wybranymi owocami i kleksem twarogu. Posypujemy odrobiną cukru pudru.
Jak podawać?
Podajemy zaraz po przygotowaniu. Tak, aby naleśniki były jeszcze ciepłe, a twarożek i owoce pozostały zdecydowanie chłodne.
Uwagi:
Najlepiej kolejno podgrzewać naleśniki i dekorować szybko jeden po drugim, wydając jak najszybciej. Owoce powinny być naprawdę dojrzałe i słodkie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |