Przepisy z twarogiem
KAROLINA • dawno temuNabiał w diecie człowieka odgrywa znaczącą rolę, a jego jedzenie przynosi nam wiele korzyści. Produkty mleczne zawierają w sobie wiele pełnowartościowego białka, a także potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i sole mineralne. Jeżeli masz dość ciągłego jedzenia jogurtów, twój organizm nie przyswaja mleka lub chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, nie sięgaj po żółty ser, ale zaopatrz się w zdrowy twaróg i zobacz, jakie potrawy możesz z niego przyrządzić.
Produkcja twarogu
Biały ser jest podobnie jak maślanki, kefiry i jogurty produktem wytwarzanym na bazie mleka. Znamienny dla niego jest biały kolor, a także specyficzna ziarnista konsystencja. Czasami możemy spotkać się z nim w postaci kremu, jednak warto wiedzieć, że wówczas posiada on większą ilość tłuszczu lub została dodana do niego śmietana. Jeżeli dbasz o swoją linię i jesteś w trakcie diety odchudzającej, nie powinnaś wykluczać z niej twarogu. Dzięki niemu nie tylko stracisz kilka centymetrów w biodrach, lecz również będziesz zdrowsza, a utrata kilogramów nie wyniszczy twojego organizmu. Wystarczy, że w twoim koszyku z zakupami znajdzie się biały ser zawierający mniejszą ilość tłuszczu, a przyrządzając twarożek na kanapki zamiast śmietany dodasz do niego odrobinę naturalnego jogurtu.
Zaliczany jest do serów świeżych, co oznacza, że nie muszą one leżakować przed spożyciem. Produkcja twarogu jest dość prosta i niegdyś bardzo często wykonywano ją samodzielnie w domu. Do wytworzenia sera niezbędne jest świeże mleko, które można poddać procesowi kwaszenia. Po skwaszeniu mleko należy podgrzewać tak, aby nie osiągnęło temperatury wrzenia. Proces ten trwa dość długo i wymaga ciągłego pilnowania i mieszania. Po ścięciu się twarogu i uzyskaniu przez niego pożądanej konsystencji należy zdjąć go z ognia i ostudzić. Ostatnim krokiem, jaki trzeba wykonać przed spożyciem białego sera domowej roboty, jest odcedzenie z niego zbędnej ilości wody. Dzięki otrzymanemu w ten sposób produktowi możesz wyczarować szereg dań z białym serem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, deser albo śniadanie, nie zwlekaj i już teraz zobacz, jakie potrawy z twarogu możesz przyrządzić.
Potrawy z twarogiem
Biały ser jest dość specyficznym produktem spożywczym, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Kupując kostkę twarogu, możesz jej połowę przyrządzić na słono, dodając do niego szczypiorek albo rzodkiewkę, a drugą porcją wymieszać z dżemem lub cynamonem i miodem.
Jednak biały ser jest nie tylko doskonałym pomysłem na dodatek do kanapek. Jeżeli nie masz czasu i pomysłu na przyrządzenie szybkiego obiadu dla dzieci, ugotuj makaron i dodaj do niego twaróg wymieszany z cukrem, owocami i odrobiną śmietany. Innym wyjściem jest zrobienie uwielbianych przez maluchów leniwych pierogów – w niektórych obszarach Polski określanych mianem klusek z twarogiem.
Jednym z dań diety proteinowej są natomiast dietetyczne placuszki twarogowe z dodatkiem otrębów i jajka. Zdecydowanie mniej dietetyczne są dobrze znane nam ciasta przyrządzone z jego udziałem. Któż z nas potrafi odmówić skosztowania kawałka aromatycznego sernika świątecznego albo pysznych babeczek, wykwintnego tortu lub smacznego placka, którego biały ser jest składnikiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze