Swojska kiełbasa
KAROLINA • dawno temuMiłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno nie będzie jej szukał w żadnych marketach. Poświęć kilka minut na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, jak samodzielnie przyrządzić kiełbasę w domu.
Kiełbasa domowa
Pojęcie kiełbasy na przełomach wieków ulegało różnym zmianom w wyniku rozszerzenia jego znaczenia. Początkowo (i przez niektórych również współcześnie) uznawano za nią wyrób z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa salami. Obecnie mamy do czynienia z jeszcze większą rozpiętością terminologiczną, ponieważ miano kiełbasy nadaje się różnym wyrobom wtłoczonym do osłonki, a więc jedynie przypominającym jej wygląd.
Kiełbasa jest od bardzo dawna obecna w naszej tradycji kulinarnej. Kiedyś przyrządzano ją na wiele sposobów. Także dziś udając się do sklepu, możemy wybierać spośród różnych rodzajów kiełbas. Zanim zapoznamy się z przepisem na swojską kiełbasę, warto poznać cechy przypisywane temu wyjątkowemu wyrobowi. Kiełbasa powstaje z rozdrobnionego mięsa wieprzowego. Co jednak decyduje o jej smaku? Otóż różne wartości aromatyczne i smakowe, które uzyskuje się poprzez odpowiednie nasolenie i przyprawienie wieprzowiny. Poza tym otrzymany produkt możemy jeść po ugotowaniu, ususzeniu lub uwędzeniu, co także odgrywa niebagatelną rolę w odniesieniu do jego walorów smakowych. Możemy wyróżnić zestawienie przypraw właściwe do wyrobu kiełbas, jednak użyte dodatki także uzależnione są od rodzaju mięsa, z jakiego zamierzamy ją przyrządzić. Inne przyprawy należy dodać do kiełbasy swojskiej z dzika, inne do wykonanej z mięsa drobiowego. Ale najstarsza kiełbasa swojska robiona była z mięsa wieprzowego. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić kiełbasę swojską.
Przepis na kiełbasę swojską
Do przyrządzenia kiełbasy swojskiej potrzebujemy:
- 4 kg szynki wieprzowej,
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- sól do peklowania,
- główkę czosnku,
- jelita wieprzowe.
Mięso należy umyć, oczyścić z tłuszczu, ścięgien i zmielić. Powinno być trochę mniej rozdrobnione niż na kotlety mielone. Jeżeli nie jesteśmy pewni, co do samodzielnego rozdrobnienia mięsa, to poprośmy, aby w sklepie zmielono je na kiełbasę.
Mięso powinno zostać posypane solą peklowaną w ilości zgodnej z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po dodaniu soli należy je przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej jedną dobę.
Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy mięso i dodajemy do niego wskazane przyprawy w dowolnej ilości uzależnionionej od indywidualnych preferencji smakowych. Do kiełbasy należy dodać dość dużą ilość zgniecionego czosnku, co podkreśli smak mięsa. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, wyrabiając je przez chwilę ręką.
Mięso należy umieścić w oczyszczonych jelitach. Jeżeli znajdzie się w nich powietrze, trzeba je usunąć poprzez wałkowanie.
Kolejnym etapem jest wędzenie kiełbasy. Powinno się to robić tak długo, aż nasz wyrób przybierze ciemnobrązowy kolor.
Po uwędzeniu swojska kiełbasa powinna zostać jeszcze obgotowana. Po wykonaniu tej czynności jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze