Składniki:
Przepis na kiełbasę:
- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 1 kg mięsa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).
To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.
Jak przyrządzić?
Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości. SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, miska.
Uwagi:
Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat.Tak wykonana kielbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | średni |
Autor | Henryk |