Serek jogurtowy

Przepis kulinarny

Składniki:

jogurt naturalny - 400 g,
ogórek młody - jeden (lub pół małego szklarniowego),
cienki szczypiorek - pół szklanki,
musztarda Dijon - łyżeczka,
grubo mielony pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Sito wyłożyć podwójną gazą i położyć na misce.Jogurt wylać na gazę i zawinąć, zostawić na noc do odcieknięcia. W ten sposób uzyskamy bardzo lekki, jogurtowy serek.Ogórek dobrze umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.Wszystkie składniki dobrze wymieszać z serkiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Potrzebne przybory:

Miska, sitko, gaza, pojemniczek do przechowywania serka.

Jak podawać?

Jeśli przyjmujemy gości, możemy podać im pieczywo z serkiem jako przekąskę lub czekadełko. Proponuję wtedy serek umieścić w dużej czerwonej papryce. Paprykę należy dobrze umyć, odkroić wierzch z korzonkiem, tak aby uzyskać wysoką na ok. 2 cm pokrywkę, usunąć gniazdo nasienne i pestki (ale pozostawić korzonek). Do tak przygotowanego pojemniczka przełożyć serek, zakryć i ustawić na talerzu otoczony pieczywem.

Uwagi:

Do serka jogurtowego możemy dodawać różne przyprawy według uznania. Można zrezygnować ze szczypiorku i ogórka i wycisnąć do serka dwa ząbki czosnku, aby przygotować serek czosnkowy, lub dodać drobno posiekane czuszki, jeżeli chcemy otrzymać pikantny paprykowy serek. Jeżeli nie boimy się tłuszczu i kalorii, proponuję duży kubek jogurtu wymieszać z małym opakowaniem śmietany (im tłustsza, tym bardziej kremowy będzie serek) i tak przygotowaną masę odsączyć. Uzyskany serek będzie niezwykle kremowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania300 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł
AutorTomek

Serek jogurtowy: Podobne przepisy

Serek jogurtowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy