Składniki:
jogurt naturalny - 400 g,
ogórek młody - jeden (lub pół małego szklarniowego),
cienki szczypiorek - pół szklanki,
musztarda Dijon - łyżeczka,
grubo mielony pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Sito wyłożyć podwójną gazą i położyć na misce.Jogurt wylać na gazę i zawinąć, zostawić na noc do odcieknięcia. W ten sposób uzyskamy bardzo lekki, jogurtowy serek.Ogórek dobrze umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.Wszystkie składniki dobrze wymieszać z serkiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Potrzebne przybory:
Miska, sitko, gaza, pojemniczek do przechowywania serka.
Jak podawać?
Jeśli przyjmujemy gości, możemy podać im pieczywo z serkiem jako przekąskę lub czekadełko. Proponuję wtedy serek umieścić w dużej czerwonej papryce. Paprykę należy dobrze umyć, odkroić wierzch z korzonkiem, tak aby uzyskać wysoką na ok. 2 cm pokrywkę, usunąć gniazdo nasienne i pestki (ale pozostawić korzonek). Do tak przygotowanego pojemniczka przełożyć serek, zakryć i ustawić na talerzu otoczony pieczywem.
Uwagi:
Do serka jogurtowego możemy dodawać różne przyprawy według uznania. Można zrezygnować ze szczypiorku i ogórka i wycisnąć do serka dwa ząbki czosnku, aby przygotować serek czosnkowy, lub dodać drobno posiekane czuszki, jeżeli chcemy otrzymać pikantny paprykowy serek. Jeżeli nie boimy się tłuszczu i kalorii, proponuję duży kubek jogurtu wymieszać z małym opakowaniem śmietany (im tłustsza, tym bardziej kremowy będzie serek) i tak przygotowaną masę odsączyć. Uzyskany serek będzie niezwykle kremowy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Tomek |