Składniki:
25 dag ryżu długoziarnistego, 3 czerwone papryczki, 2 czerwone cebule, 2 pomidory, długi ogórek, puszka zielonego groszku, puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego, tuba pasty tuńczykowej, 100 ml soku pomidorowego, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, tabasco, tymianek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Paprykę oczyszczam, cebulę i ogórek obieram. Z pomidorów wykrajam nasady szypułek. Warzywa i ser kroję w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę osączam z zalewy. Wszystkie składniki dodaję do gotowanego ryżu. Potem przygotowuję sos tuńczykowy: pastę tuńczykową wyciskam z miseczki, dodaję oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i sok pomidorowy, doprawiam tabasco, tymiankiem, solą i pieprzem. Sałatkę posypuję posiekaną pietruszką, polewam sosem i mieszam. Odstawiam pod przykryciem na 30 minut, aby nabrała aromatu. Wkładam do pucharków, dekoruję plasterkami ogórka i listkami natki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gabi |