Składniki:
30 g suszonych prawdziwków,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula,
230 g pieczarek,
260 g ryżu na risotto,
2 szkl. bulionu warzywnego,
2 łyżki czarnych oliwek (bez pestek),
2 łyżki pasty z czarnych oliwek,
sól i pieprz czarny,
wiórki parmezanu
Jak przyrządzić?
Zalewamy prawdziwki 200 ml wrzątku i moczymy 20 min.Odlewamy wodę do garnuszka i odstawiamy.Podgrzewamy oliwę w dużym rondlu.Siekamy cebulę, a następnie smażymy ją z pieczarkami przez 4-5 minut.Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy,podsmażamy przez ok. 2 min.Dodajemy prawdziwki, posiekane oliwki, zachowaną wodę i 1 szklankę bulionu, dusimy pod przykryciem przez 10 min lub dopóki płyn nie wyparuje, od czasu do czasu mieszamy.Wlewamy połowę pozostałego bulionu i dusimy następne 5 min,a gdy i ten się wchłonie, wlewamy resztę bulionu, dodajemy przyprawy, pastę oliwkową i dusimy, już bez przykrycia, przez 5 min.Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.Podajemy posypane wiórkami parmezanu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | chantel |