Składniki:
4 połówki bułek,
1 młoda cukinia,
1/2 pęczka zielonych szparagów,
3 młode marchewki,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
4 łyżki sera grana padano
Jak przyrządzić?
Cukinię i marchew pokroić w półkrążki, cebulę w cienkie plasterki, szparagi w 2-cm kawałki. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.Warzywa ułożyć w dolnej misce parowaru, szparagi wyżej. Szparagi wyjąć po 8 min parowania. Pozostałe warzywa po 20 min. Warzywa powinny zachować chrupkość.Z "głębokich" połówek bułek wyjąć miąższ. Bułki skropić bulionem i zapiekać w piekarniku przez 10 min w temp. 160 st. C. Bulion zagrzać, wrzucić do niego ser, mieszać do rozpuszczenia sera.W gorących bułkach układać warzywa, polać serem i od razu podawać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | ewa barbara |