Składniki:
500 g brokułów, 200 g szynki wędzonej, najlepiej wiśniowej,
3 jajka ugotowane na twardo, 2 czerwone cebule,
20 g tartego parmezanu, sól, pieprz, ocet winny,
50 ml oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Brokuły ugotować na parze, nie za długo, żeby były lekko twarde. Jajka i cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Następnie warstwowo w szklanym naczyniu ułożyć najpierw ostudzone brokuły, posypać je szynką, następnie ułożyć warstwę jajek i na końcu cebulę. Do oddzielnego naczynia wlać ocet winny, dodać sól, cukier, pieprz, oliwę z oliwek, wymieszać, a następnie polać sałatkę. Wierzch sałatki posypać parmezanem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agutka |