Składniki:
Łosoś. Wywar:
litr wody,
włoszczyzna,
plastry cytryny,
szklanka białego wina,
kilka gałązek natki pietruszki i koperku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
cukier,
sól, pieprz do smaku.
Warzywa:
pęczek szparagów,
2 marchewki,
2 pory,
seler naciowy,
świeża czuszka,
łyżeczka mielonego czosnku,
1/2 szklanki oliwy,
sól, pieprz do smaku.
Sos:
1/2 szklanki oliwy,
miąższ z 2 pomidorów,
łyżeczka anchois i kaparów,
miąższ z cytryny,
pęczek koperku.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone warzywa gotujemy 10 min w parowarze.Gotujemy wywar. Rybę gotujemy na tym wywarze w parowarze przez 15 minut.Z podanych składników ucieramy sos.Gotowane jarzyny kroimy w paski, smażymy na oliwie z czosnkiem i czuszką, a następnie układamy je z rybą na talerzu.Całość dekorujemy szparagami, skrapiamy sosem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | EWIK |