Składniki:
kurczak wędzony (może też być gotowany), 2 większe marchewki (najlepiej słupki albo kostka) i fasolka szparagowa (pół torebki 500 g, jeśli mrożona lub 2 garście świeżej, warzywa gotowane na parze), 1 tacka pędów fasolki mung - surowe, nie z puszki, pudełeczko kiełków rzodkiewki - są ostre w smaku, więc proponuje połowę, jogurt naturalny gęsty, słodki najlepiej (np. Maluta - jogurt grecki, może być Danone, jest w miarę neutralny), natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, sos sojowy Kikkoman, oliwa z oliwek (może być olej słonecznikowy) do podsmażenia
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną niewielką ilość oliwy wrzucić pędy fasolki mung (można je przepołowić, a nawet na 3 części rozdrobnić), mieszając bardzo często podsmażyć na silnym ogniu przez ok. 3-5 min, podlewając odrobinę sosu sojowego - należy uważać z ilością sosu, ponieważ jest słony. Podsmażone kiełki przełożyć do innego naczynia, żeby ostygły. Kurczaka pokroić w kostkę, uprzednio uparowane i wystudzone (ugotowane) warzywa pokroić w słupki (marchewka może być krojona w kostkę), wielkość części warzyw dopasować od wielkości kostek kurczaka (zależy od preferencji przygotowującego). Roztrzepać jogurt z przyprawami, dodając trochę sosu sojowego, poszatkowaną natkę pietruszki oraz pokrojone kiełki rzodkiewki. Wymieszać z mięsem, warzywami i kiełkami fasolki. Odstawić na ok. 0,5-1 godz. do lodówki, pod przykryciem, żeby sałatka nie wchłaniała innych zapachów. Wyjąć na ok. 5-10 min przed spożyciem, żeby nie była bardzo schłodzona (zależy od temp. chłodzenia lodówki).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agata |