Łosoś po japońsku

Przepis kulinarny

Składniki:

250 g filetów ze świeżego łososia,
100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w paski 2 cm,
20 g świeżego korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paski,
2 łyżki octu,
4 łyżeczki cukru,
4 łyżeczki sosu sojowego,
sól, mielony pieprz,
2 szklanki ryżu gotowanego na sypko

Jak przyrządzić?

W małym garnku zagotować ocet z cukrem i w tej zalewie przez ok. 10 min pod przykryciem dusić imbir. Następnie imbir ostudzić w wywarze i odcedzić. Pokrojonego na kawałki łososia skropić 2 łyżeczkami sosu sojowego. Kapustę wymieszaną z solą, pieprzem i resztą sosu sojowego włożyć do koszyka do gotowania na parze. Kawałki ryby ułożyć na kapuście i dusić na parze w zamkniętym rondlu przez 10 min. Potrawkę z ryby i kapusty wyłożyć na podgrzany półmisek, posypać kawałkami imbiru.

Jak podawać?

Podawać z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2

Łosoś po japońsku: Podobne przepisy

Łosoś po japońsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy