Składniki:
- świeże filety śledziowe 1 kg,
- 1 szklanka oleju,
- 3/4 szklanki octu,
- 4 łyzki cukru,
- 2 czubate łyzeczki soli,
- liść laurowy,
- kubaba,
- 3 średnie cebule.
Jak przyrządzić?
Filety śledziowe ułożyć w garnku warstwami (przełożone cebulą. Olej, ocet, sól, cukier połączyć mieszając i zalać ułożone sledzie. Całośc gotować na wolnym ogniu, od momentu zagotowania okło 5 - 8 minut. Wyłączyć nakryć pokrywką.
Uwagi:
Spożywać na ciepło lub zimno. NAJLEPSZE NA ZIMNO PO 2 DNIACH.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Beatka |