Tort tęczowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- puszka mleka skondensowanego (słodzonego),
- pół szklanki mleka 3%,
- 5 galeretek w różnych kolorach,
- paczka biszkoptów,
- owoce np. brzoskwinie w puszce (kilka sztuk do dekoracji).

Jak przyrządzić?

1. Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Jedną odstwaić a drugą włozyć do zamrażalnika by szybciutko zastygła.

2. Do wysokiego naczynia wlać pół puszki mleka skondensowanego i połowę ilości mleka zwykłego. Zmiksować. Następnie powolutku dodawać ostudzona galaretkę cały czas miksując.

3. Tortownicę wyłożyć nasączonymi sokiem biszkoptami i wylać na to masę. Zastygniętą galaretke pokroić w kostkę i ułożyć w masie zanim zastygnie i wszystko do zamrażalnika.

4. Rozpuścić i ostudzić kolejne trzy galaretki. Jedną do zamrażalnika, jedną do lodówki a ostatnią zostawić do masy.

5. Kiedy ta w lodówce zacznie się zsiadać wylać ja na zastygniętą już masę w tortownicy i znowu do zamrażalnika.

6. Powtórzyc manewr z masą mleczną i wylać na to co już zastygnięte w tortownicy tak aby wyszedł przekładaniec. Przed ostatnią warstwą galaretki na masie ułożyć brzoskwinie i zalać gęstniejącą galaretką. Całość znowu do lodówki i czekać jakieś 30 min. Potem juz tylko paluszki lizać :)

Potrzebne przybory:

Miski na galaretki i masę, mikser, tortownica.

Uwagi:

Masa mleczna najlepsza jest z galaretką cytrynową. Mleko może być równiez niesłodzone ale wtedy jest bardziej piankowate i mniej stabilne. Dobierzcie kolory galaretek tak aby wyszła tęcza. Ja z reguły kładę koło siebie kolory zbliżone wtedy ładnie to wygłąda na talerzu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt10 zł
Autorshamrock

Tort tęczowy: Podobne przepisy

Tort tęczowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy