Składniki:
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego),
- pół szklanki mleka 3%,
- 5 galeretek w różnych kolorach,
- paczka biszkoptów,
- owoce np. brzoskwinie w puszce (kilka sztuk do dekoracji).
Jak przyrządzić?
1. Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Jedną odstwaić a drugą włozyć do zamrażalnika by szybciutko zastygła.
2. Do wysokiego naczynia wlać pół puszki mleka skondensowanego i połowę ilości mleka zwykłego. Zmiksować. Następnie powolutku dodawać ostudzona galaretkę cały czas miksując.
3. Tortownicę wyłożyć nasączonymi sokiem biszkoptami i wylać na to masę. Zastygniętą galaretke pokroić w kostkę i ułożyć w masie zanim zastygnie i wszystko do zamrażalnika.
4. Rozpuścić i ostudzić kolejne trzy galaretki. Jedną do zamrażalnika, jedną do lodówki a ostatnią zostawić do masy.
5. Kiedy ta w lodówce zacznie się zsiadać wylać ja na zastygniętą już masę w tortownicy i znowu do zamrażalnika.
6. Powtórzyc manewr z masą mleczną i wylać na to co już zastygnięte w tortownicy tak aby wyszedł przekładaniec. Przed ostatnią warstwą galaretki na masie ułożyć brzoskwinie i zalać gęstniejącą galaretką. Całość znowu do lodówki i czekać jakieś 30 min. Potem juz tylko paluszki lizać :)
Potrzebne przybory:
Miski na galaretki i masę, mikser, tortownica.
Uwagi:
Masa mleczna najlepsza jest z galaretką cytrynową. Mleko może być równiez niesłodzone ale wtedy jest bardziej piankowate i mniej stabilne. Dobierzcie kolory galaretek tak aby wyszła tęcza. Ja z reguły kładę koło siebie kolory zbliżone wtedy ładnie to wygłąda na talerzu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | shamrock |