Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- śliwka suszona ok. 15 dkg (najlepiej kalifornijska),
- przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
- oliwa,
- czosnek.
Jak przyrządzić?
Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki,natrzeć czosnkiem,opruszyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć alu. folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, piekarnik, folia aluminiowa.
Uwagi:
Mięso można podać z sosem migdałowym - 5 dkg migdałów sparzyć, obrać ze skórki pokroić b. drobno, sos który puści schab odlać do garka dodać migdały gotować na małym ogniu ok. 15 min., podbić mąką i gotowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | smakosz wrocław |