Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie skladniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano około 2-3 minut, podawać z bitą smietaną, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Potrzebne przybory:
Mikser, trzepaczka do białek, pojemik na ciasto, gofrownica.
Uwagi:
Tak, tak!!! dobrze czytacie tu nie ma ani grama cukru dzięki czemu gofry można podawać na słodko z bitą śmietaną lub z serem i pastą z tuńczyka,oczywiście po upieczeniu dobrze jest aby gofry postawić na boku, co ułatwi odparowanie wilgoci, reszta zależy od was, bo najważniejsza jest inwencja twórcza. Smacznego!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | 160 kcal / porcja |
Autor | yennefer |