Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kostka masła,
- 2 kopiaste łyzki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka (duże),
- 1 budyń waniliowy b/cukru,
- 2 paczki krakersów (duże).
Jak przyrządzić?
Cukier utrzec z jajkam, dodać ugotowany (wg przepisu zimny budyń) oraz cukier waniliowy + mąkę wymieszaną z 1 szklanką mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować w DUŻYM garnku. Na gotujące mleko wlac wyżej zrobiona masę. Mieszać cały czas bardzo dokładnie(żeby się nie przypaliła),aż zrobi się gesta masa.
Na koniec do ostudzonej masy dodać masło i dobrze zmiksowac.
Krakersy ułozyć na blasze, wylać na nie masę i przykryć ponownie krakersami. Wstawic do lodówki na ok 12 godzin.
Napoleonki są pyszne. Uwaga krakersy na dolnej i górnej warstwie nalezy układac w taki sam sposób w tym samym kierunku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | renia |