Zrazy cielęce - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 duże kotlety cielęce

- 4 plastry ogonówki
- ok. 10 dkg chudego boczku
- 3 łodyżki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 duza cebula
- 3 ząbki czosnku
- musztarda
- 1/3 szkl. białego wina (ja daję półwytrawne)
- sól, pieprz, olej

Jak przyrządzić?

Kotlety rozbić i posypać pieprzem, każdy plaster mięsa posmarować grubą warstwą musztardy, na to ułożyć po plastrze ogonówki. Marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler pokroić w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć np. w prasce, a boczek pokroić w drobną kostkę. Warzywa poddusić z boczkiem i przyprawami, odłożyć trochę - z 2 łyżki, a następnie układać farsz na plastrach mięsa i zrolować je w zrazy, przewiązać nicią lub spiąć spinaczami do zrazów. Obsmażyć zraziki na oleju, przełożyć do rondla, brytfanki, posypać pozostała częścią farszu, podlać winem i dusić na wolym ogniu do miękkości. Sosik można lekko zagęścić mąką. :)

Potrzebne przybory:

Nóż, deseczka, płaski rondel, praska do czosnku, tarka... wiadomo :)

Jak podawać?

Bardzo dobrze komponuje się z ryżem lub kuskusem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Porcje2
AutorLATRAVIATTA

Zrazy cielęce: Podobne przepisy

Zrazy cielęce: wypróbuj również

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą ...

dawno temu

Skaza białkowa

... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co więcej, alergia pokarmowa u niemowląt rozwija się, gdy dieta matki karmiącej piersią zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co ...

dawno temu

Biurowy szyk od Jimmy'ego Choo

... biurowej rutyny, a cenią sobie elegancję, równocześnie uwielbiając zabawę modą, polecamy dziś tę oto zapierającą dech w piersiach torbę. Model z cielęcej skóry, 'Blythe' to idealny do biura ... biurowej rutyny, a cenią sobie elegancję, ...

dawno temu

„Legalna Blondynka 2”, reż. Charles Herman-Wurmfeld

... naiwna, ubiera siebie samą i swojego psa idiotycznie, a ponadto jest dosyć ekscentryczna i bezkompromisowa w swoich gustach i przyzwyczajeniach – jest więc karykaturalną landrynkową modnisią o cielęcym ... i bezkompromisowa w swoich gustach i ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Kotlety siekane - porządny obiad

... na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek na długiej, zimowej wycieczce. Przygotuj: 100 g siekanego mięsa (wołowe, wieprzowe lub cielęce)bułkęjajkocebulęolej do smażenia 1 ... . Pora na dodatki do kotletów ...

dawno temu

Mięso w sosie

... sprawdza się w zestawieniu ze schabem, zrazami czy filetami z kurczaka. Ten grzybowy sos przygotujemy podsmażając pieczarki oraz cebulkę na oleju, a następnie dosypując mąkę oraz odpowiednią ilość ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Ekskluzywne buty z Włoch

... Buty klasy premium na oficjalne wyjścia Buty Bugatti dla mężczyzn wykonane są ze skóry naturalnej (cielęcej lub jagnięcej), a występują zarówno w wersji gładkiej i licowej, jak i zamszowej ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ...

dawno temu

"Bombon - El Perro", reż. Carlos Sorin

... , za to ich twarze wyrażają bogaty wachlarz przeżyć. Sam mechanik Juan Villages wygląda tak, jakby za moment miał się rozpłakać. Przypomina księcia Myszkina, wzrok ma rzewny, cielęcy i jasny. Wydaje się tak dobry ...

dawno temu

Stek wołowy

... . Do najsłynniejszych potraw wołowych wytwarzanych z wołowiny zaliczyć trzeba tatara, carpaccio, roladki mięsne i zrazy wołowe, a także wspomniany stek wołowy smażony. Nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak zrobić stek ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... przyrządzić dewolaje albo pieczone zrazy z wybranym nadzieniem. Indyk często potrafi również zastąpić kurczaka, zwłaszcza w sosach albo drobiowych kotletach mielonych. Jak już wspomniano, przepisów ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy ...

dawno temu

Powiązane Tematy