Składniki:
- 4 duże kotlety cielęce
- 4 plastry ogonówki
- ok. 10 dkg chudego boczku
- 3 łodyżki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 duza cebula
- 3 ząbki czosnku
- musztarda
- 1/3 szkl. białego wina (ja daję półwytrawne)
- sól, pieprz, olej
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbić i posypać pieprzem, każdy plaster mięsa posmarować grubą warstwą musztardy, na to ułożyć po plastrze ogonówki. Marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler pokroić w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć np. w prasce, a boczek pokroić w drobną kostkę. Warzywa poddusić z boczkiem i przyprawami, odłożyć trochę - z 2 łyżki, a następnie układać farsz na plastrach mięsa i zrolować je w zrazy, przewiązać nicią lub spiąć spinaczami do zrazów. Obsmażyć zraziki na oleju, przełożyć do rondla, brytfanki, posypać pozostała częścią farszu, podlać winem i dusić na wolym ogniu do miękkości. Sosik można lekko zagęścić mąką. :)
Potrzebne przybory:
Nóż, deseczka, płaski rondel, praska do czosnku, tarka... wiadomo :)
Jak podawać?
Bardzo dobrze komponuje się z ryżem lub kuskusem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | LATRAVIATTA |