Składniki:
- 4 awokado,
- 1 kiść ciemnych dojrzalych winogron,
- 1 główka sałaty lodowej bądź ozdobnej,
- 1 zielony ogórek,
- kilka dużych truskawek,
- kulka mozarelli lub wędzony filet z kurczaka,
- sól,
- pieprz czarny,
- oliwa extra vergine,
- świeża kolendra,
- sok z limonki.
Jak przyrządzić?
Myjemy sałate, pozbawiamy pestki awokado, obieramy je i kroimy na paski.
Przekrawamy każde winogrona na pół i pozbawiamy je pestek.
Kroimy na pół każdą truskawkę.
Szorujemy ogórka ze skórką i kroimy go na grubsze plastry nie obierając. Kroimy mozarelle w plastry lub kurczaka.
Na półmisku kładziemy sałatę tak żeby zakryła półmisek. Na niej komponujemy uklad: plaster awokado, ogóra, sera lub kurczaka. Tu i tam kładziemy połówkę winogrona i truskawaki, żeby przelamać zieleń.
Na koniec solimy, pieprzymy,kolendrujemy, oliwimy i limonkujemy.
Potrzebne przybory:
Standard plus jakiś duży półmisek.
Jak podawać?
Jest cudnie zielona jak brazylijska puszcza ;-)
Uwagi:
Ostrożnie ze świeżą kolendrą! Jest megaaromatyczna!
Znakomite jako przystaweczka, samodzielne danie lub dodatek do bułek pizzowych własnej roboty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ajwi |