Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 3 spore cebule,
- liść laurowy,
- ketchup łagodny/ostry - do wyboru,
- wegeta,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety z piersi kurczaka pokroić na małe kotleciki, rozbić każdy tłuczkiem, posolić, popierzyć, włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Obsamżyć z obu stron na lekko złoty kolor. następnie dodać do tego pokrojoną w krążki cebulę, liść laurowy, posypać do smaku wegetą ( ja dodaję około łyżeczki )przykryć i dusić na wolnym ogniu około 15 min. Po tym czasie podlać wszystko odrobiną wody, dodać (na oko)ketchup i dusić jeszcze około 10 min na wolnym ogniu.Podawać z ziemniakami, chlebem, frytkami.
Potrzebne przybory:
Patelnia teflonowa, tłuczeka do mięsa, nóż.
Uwagi:
Moje dziecko uwielbia smak tej potrawy. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Małgosia |