Składniki:
PLACKI:
- 2 łyżki sztucznego miodu,
- 2-3 łyżki cukru,
- 8 łyżek mleka sojowego,
- 5 dag margaryny.
MASA:
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 2,5 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
PLACKI:
Wszystko razem rozpuścić, lekko ostudzić / TYLKO NA TYLE, ŻEBY NIE PAŻYŁO RĄK /, wlać do 1,5-2 szklanek mąki z 1 łyżeczką sody / uważać! dać najpierw 1,5, a potem dodawać po trochu resztę w miarę potrzeby/ i zagnieść niezbyt twarde elastyczne ciasto.Rozwałkować cieniuteńko i wycinać krążki wielkości spodu tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec krótko na jasnozłoty kolor.
MASA:
Ze wszystkich składników ugotować budyń. Gdy zacznie gęstnieć - miksować, żeby nie było grudek. Dodać cukier waniliowy, trochę esencji rumowej lub innej. Dodać sok z 1 lub 2 cytryn, zmiksować, dodać cukru do smaku - ma być zdecydowanie kwaskowate. Wystudzić, co chwila miksując, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Do zimnego dodawać po kawałku margarynę / 25dag / - zmiksować na jednolitą masę. Posmarować placki w tortownicy, odstawić na noc / albo jeszcze na dzień / do lodówki. Na wierzch można dać owoce i czekoladę.
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Iwonna |