Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3-4 duże marchewki,
- 1/4 szklanki mleka,
- 30 dag żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy jak zwykle w osolonej wodzie. Gotujemy również marchewkę, (najlepiej kilka razy przekrojoną - szybciej się gotuje). Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki. Kiedy ugotuje się marchewka, odcedzamy ją i ugniatamy widelcem. Ziemniaki po ugotowaniu dzielimy mniej wiecej pół na pół, i jedne zostawiamy w całości, a drugie ubijamy. Z ubitych ziemniaków, ugniecionej marchewki, 1/4 szklanki mleka i części sera, robimy masę. Wszystko po prostu mieszamy. Sera zółtego zostawiamy tyle, żeby starczyło na posypanie zapiekanki.Ziemniaki które zostały w całości, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Po ówczesnym nasmarowaniu tegoż naczynia jakimś tłuszczem:) Najlepiej jeśli mamy brytfankę wielkości keksa. Wtedy ziemniaków w całości i masy, starczy nam na dwie warstwy z każdego. Tak więc przekładamy: ziemniaki krojone najpierw, potem masa, ziemniaki - masa. na koniec sypiemy serek. Wkładamy do piekarnika aż ser się nie roztopi.
Potrzebne przybory:
Brytfanka do keksa, nóż i widelec:)
Uwagi:
Potrawa jest pyszna sama w sobie, ale jeśli ktoś chce można przyprawić np. przyprawą do potraw ziemniaczanym - pyyyycha!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | EKG |