Sk艂adniki:
- 1 op. platkow makaronu do lasagne,
- ser zolty,
- sos miesny: 1 op. sosu do spaghetti neapoli "Winiary"; 0,5 kg miesa mielonego; 0,5l wody; przyprawy do smaku - polecam przyprawe do spaghetti i czosnek suszony,
- sos beszamelowy: pol kostki masla, maka, mleko.
Jak przyrz膮dzi膰?
Robie lasagne juz od dllugiego czasu i zawsze wychodzi super, oto moj przepis: pol kilograma miesa mielonego smaze w garnku jak najdokladniej rozdrabniajac grudki miesa, gdy bedzie juz dobrze podsmazone wylewam caly tluszcz z garnka, nastepnie zalewam calosc 0,5l wody, wsypuje torebke sosu do spaghetti neapoli "winiary" i mieszajac czekam az sos bedzie gesty i gotowy, wtedy doprawiam go jeszcze przyprawa do spaghetti i czosnkiem suszonym zeby sos byl mocny i aromatyczny bo i tak w trakcie zapiekania straci czesc smaku dlatego warto go mocniej doprawic by pozniej nie okazal sie mdly, gdy sos jest gotowy - odstawiam go na bok i teraz zajmuje sie sosem beszamelowym czyli : na patelni rozpuszczam pol kostki masla, posypuje maka (tak jakbym chciela robic zasmazke) i dokladnie mieszam zeby nie bylo grudek, calosc stopniowo (ciagle mieszajac) zalewam mlekiem aby uzyskac plynny gesty sos, oczywiscie mozna zrobic wieksza ilosc wg potrzeby... no i teraz przechodzimy do sedna sprawy: trzeba zajac sie lozeniem lasagne, w tym celu biore blache - ja uzywam wysokiej i waskiej gdyz wtedy lepiej sie wszystko zapieka, blache smarujem dokladnie maslem na dnie dokladnie ukladam lekko podgotowane platy makaronu (mozna klasc "surowe" ale nie raz przekonalam sie, ze wtedy nasza lasagne bedzie miejscami niedogotwana i twarda, a lekko podgotowany makaron spisuje sie o niebo lepiej), nastepnie smaruje je sosem beszamelowym a na to klade sos miesny i sypie cienka wartwe sera, na to znowu makaron, sos beszamelwy, sos miesny i ser i tak az do wyczerpania skladnikow i pojemnosci blachy:) calosc grubo posypuje serem i wstawiam do goracego piekarnika - wazne zeby temperatura byla jak najwyzsza - i zapiekamy jakies 30min, jezeli ser zacznie sie przypiekac za szybko wtedy wystarczy zmiejszyc temeprature i calosc wychodzi naprawde pycha i nieraz sie o tym przekonalam:)mam nadzieje ze Wam tez wyjdzie wysmienicie;)
Jak podawa膰?
upieczona lasagne kroimy w prostokatne porcje, wyciagamy z blachy za pomoca szerokigo noza lub jakiejs szerokiej i plaskiej szpatulki - bo inaczej wszytsko nam sie rozwali - osobiscie biore plaska lyzke cedzakowa:) ukladamy na talerzach i gotowe:) do smaku mozna podac wino:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |
Autor | Kinia |