Składniki:
- 6 jabłek (najlepiej lobo),
- 2 jajka,
- kukurydza lub groszek (może byc to i to),
- dwa małe ogórki kiszone,
- majonez,
- kilka rzodkiewek,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy jajka na twardo. Obieramy jabłka, kroimy na pół i wydłubujemy środek. Następnie siekamy ogórki, jajka i rzodkiewki w drobniutką kosteczkę. Potem mieszamy ogórki, kukurydzę(groszek), jajka, rzdodkiewkę z majonezem, posypując je solą i pieprzem. Nakładmy taką mieszankę do jabłek.
Potrzebne przybory:
tradycyjnie - deseczka do krojenia, nóż, mieseczka, rondelek na jajka, półmisek.
Jak podawać?
Podajemy na półmisku, jakoś ładnie udekorowane.
Uwagi:
Przystawka z jabłek idealanie nadaje się na imprezy.
Można dowolnie eksperymentowac ze składnikami i proporcajmi.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | jenn |