Makaron zapiekany z jabłkami
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuDania mięsne są na porządku dziennym? Czas na miłą odmianę. Zaserwuj swojemu maluchowi pyszny makaron zapiekany z jabłkami. Ta słodka uczta nasyci nie tylko twojego szkraba, ale i całą rodzinę. Sprawdź, jak przyrządzić danie.
Od 1. roku życia
Składniki, których potrzebujesz:
- 25 dag makaronu,
- 3 jajka,
- 80 dag jabłek,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki masła,
- łyżka cynamonu,
- cukier puder,
- sól.
Jak to wykonać?
Krok 1: Makaron wrzuć do osolonej wody i ugotuj.
Krok 2: Po zdjęciu makaronu z gazu i odcedzeniu go, dodaj masło i wymieszaj makaron.
Krok 3: Z obranych jabłek usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.
Krok 4: Do jabłek dodaj 2 łyżki cukru i cynamon.
Krok 5: Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, a białka ubij na pianę.
Krok 6: Dodaj jajka do makaronu i wymieszaj.
Krok 7: Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Krok 8: Połowę makaronu włóż do naczynia i przykryj jabłkami, a następnie dodaj pozostały makaron.
Krok 9: Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Krok 10: Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze