Składniki:
40 dag makaronu (najlepiej świderki lub fale)
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 40 dag sera białego
- 3 jajka
Jak przyrządzić?
Makaron gotować. Odcedzić. Ser "pokruszyć". Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem i gotowym makaronem. Ubić pianę z białek i na końcu połączyć ją z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać 30-40 min. (aż będzie ładnie zrumienione).
Jak podawać?
na ciepło, choć wyśmienicie smakuje również na zimno.
Uwagi:
Makaron możemy także ugotować na mleku. Do sera możemy dodać także wiśnie z kompotu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Basia |