Ciekawe przepisy na dania z makaronem
ISABELLE • dawno temuTypowym polskim składnikiem codziennego lub odświętnego obiadu jest zupa. Wiele rodzajów tego tak zwanegopierwszego dania zawiera w sobie właśnie makaron. Poniżej zamieszczamy przepis na makaronowy obiad!
Włoska zupa makaronowa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: mały
Składniki:
• 1 litr esencjalnego rosołu z drobiu,
• 4 łyżki stołowe drobnego, suchego makaronu,
• szklanka śmietany,
• 2 żółtka,
• duża filiżanka startego żółtego sera (najlepiej parmezanu),
• sól i biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj rosół. Gdy będzie gotowy, wsyp makaron, następnie gotuj na średnim ogniu póki nie zmięknie, potem odstaw. Ubij lekko śmietanę. Połącz ją z niewielką ilością zupy, rozprowadź i całość lekko spień. Dopraw do smaku białym pieprzem i solą. Wlej zupę do talerzy, następnie posyp startym serem. Odczekaj ok. 3 minuty. Pozostały ser podaj na stół w osobnym naczyniu.
Uwaga: zupa nie nadaje się do odgrzania i podania po kilku godzinach.
Drugie danie w polskiej tradycji musi zawierać mięso– co jest wynikiem przyzwyczajeń oraz klimatu. Kolejny przepis można zrealizować również w wersji wegetariańskiej.
Makaron z miodem i piwemLiczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
• duża, podwójna pierś z kurczaka,
• paczka makaronu penne,
• paczka papryki ostrej w proszku,
• słoik miodu (najlepszy naturalny),
• puszka orzeszków ziemnych,
• butelka ulubionego piwa,
• pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Na początku ugotuj makaron. Odsącz wodę i przełóż go do większego garnka.
Mięso: umyj kurczaka, pokrój go w większą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do miski, nalej trochę oliwy i obtocz w papryce. Wrzuć na patelnię i zacznij smażyć. Po 5 minutach dolej duży kubek piwa i na odkrytej patelni smaż mięso do momentu, w którym większość alkoholu wyparuje. Pod koniec procesu dodaj orzechy i zdejmij z ognia.
Sos: do miski wlej duży kubek piwa. Wsyp pozostałą paprykę, dodaj 450 g miodu i wymieszaj wszystko. Gdy mięso się usmaży, odsącz z patelni resztkę piwa, a następnie dodaj sos i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wrzuć wszystko do garnka z makaronem, przemieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje. Gotowe! Pamiętaj, aby przygotować głębsze talerze.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze