Tajskie specjały dla wegetarian i nie tylko
DAMIESA • dawno temuIndywidualne gusty podniebienia sprawiają często, że lubujemy się w kuchniach z innych części świata, co czasami sięga miana prawdziwego kulinarnego uzależnienia od specjałów danego regionu. Jedni kochają kuchnię włoską, inni chińską, jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez dań rodem z Meksyku. Wybór inspiracji kulinarnych jest ogromny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś proponuję Wam kilka potraw z kuchni tajskiej, będącej po łączeniem kuchni chińskiej i indyjskiej.
Jaka jest? Bardzo pikantna i aromatyczna. Często wykorzystywaną przyprawą jest tu curry, lub mleko kokosowe. Jeśli zaś chodzi o same składniku toznaleźć tu możemy wiele owoców morza, w tym najczęściej skorupiaków.
W galerii znajdzieciekilka propozycji daniowych. Być może któraś z tych potraw przypadnie Wam do gustu, lub zainspiruje do zgłębienia tajników tej kuchni.
Oto i one:
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym – to rozpuszczonej w gorącej wodzie kostki rosołowej wrzucamy przyprawy takie jak: chili, sos rybny, liście kafir oraz sok z limonki. Do tego dodajemy mleczko kokosowe i w finalnym etapie gotowanie wrzucamy kawałki kurczaka i czerwone papryczki, by zupa nabrała pikantnego smaku.
Makaron tajski z mięsem – bardzo często znajdziemy go w podsmażanej postaci. Dodamy do niego np. mięso wieprzowe, sok z limonki, kiełki, a całość okrasimy sosem sojowym. W wersji z kurczakiem, możemy tez dodać sezamu. Na zimowe przeziębienia warto przygotować ten w wersji ostro-kwaśnej. Przepis na jego wykonanie znaleźć możecie np. na blogu My cuisine.
Sałatka z krewetek i papai - prosta w przygotowaniu i nadająca się jako dietetyczna przekąska, czy dodatek do dania głównego. Dla osób ceniących smaki owoców morza ta opcja na pewno będzie świetną opcją.
Kurczak w curry z zieloną papryką – bardzo pikantny, chrupiąc. Idealnie komponuje się z bukietem warzyw.
Tajskie omlety – zwykle zrobione są z drobno pokrojonych warzyw, wtopionych w miękkie ciasto, często z dodatkiem trawy cytrynowej, przyprawione imbirem. Jeśli chodzi o wybór mięsa można przyrządzić je np. wraz z posiekanymi filetami z kurczaka. Wybór formy zależy od nas. Możemy także je przygotować z warzywno-mięsnym farszem.
Zupa tajska – przepis jest podobny to pierwszego. Tutaj jednak zamiast mleczka kokosowego dodamy tajskie nudle. Przyprawą bywa tu często kolendra, czy czosnek.
Kuchnia tajska jest uważana za jedną bardziej oryginalnych kuchni świata. Może warto się zatem do niej odrobinę przekonać?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze