Przepis na sos salsa
DAMIESA • dawno temuPrzygotowany z czerwonej papryki, lekko pikantny sos jest świetnym dodatkiem do tortilli, quesadilla, burrito czy nawet pizzy. Te kulinarne propozycje świetnie sprawdzają się jako potrawa sporządzona na domowe spotkanie z przyjaciółmi. Sosusalsa nie szukaj jednak na sklepowych półkach, a zamiast tego zaskocz gości jego samodzielnym przyrządzeniem.Kuchnia meksykańska może zagościć także na Twoim stole!
Przygotuj:
— 3 papryki (czerwone lub żółte),
— 4 pomidory,
— 1 cebulę,
— papryczkę chili,
— kilka ząbków czosnku,
— 2 łyżki octu winnego,
— 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
— ser żółty,
— sól i pieprz,
— oregano,
— listki bazylii.
Sposób wykonania sosu.
- Papryki sparzyć, a następnie usunąć skórki, gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki (podobnie należy postąpić z pomidorami).
- Cebulkę poszatkować i lekko zeszklić na patelni, aż nabierze złocistego koloru.
- Połączyć wszystkie składniki na patelni i dodać kilka ząbków czosnku oraz poszatkowaną papryczkę chili. Mieszać z oliwą z oliwek, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Doprawić solą, pieprzem i oregano
Sos salsa podajemy udekorowany kilkoma listkami bazylii, lekko przyprószony startym żółtym serem. Możemy serwować go zarówno na ciepło, jak i zimno oraz jako dip do chipsów. Dobrze, aby po jego przyrządzeniu odstawić go na jakiś czas, by smaki miały szansę się lekko „przegryźć”. Sos nabierze wtedy lepszego aromatu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze