Przepis na sos musztardowy
DAMIESA • dawno temuKiedy codzienne obiadki zaczynają wiać nudą, a nasz kubki smakowe domagają się czegoś „na ząb” pora wprowadzić w nasz jadłospis coś, co wydobędzie głębię potraw i nada daniom wykwintnego aromatu. Receptą na sukces jest w tym przypadku sos, którego nie powstydziłby się niejeden szef kuchni, a najlepszym tego przykładem jest ten o smaku musztardowym. Jak go wykonać? Podajemy Wam sprawdzony przepis!
Przepis na sos
- 4 łyżki musztardy
- mała kostka masła
- pół litra bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki
- 2 żółtka
- szklanka śmietany
- pieprz
- szczypiorek
- sól
- Do roztopionego masła dodaj mąkę i bulion i porządnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia
- Żółtka połącz ze śmietaną i dodaj do całości
- Na koniec dodaj musztardę, a następnie dopraw solą i pieprzem
- Dla wzmocnienia smaku posyp sos drobno posiekanym szczypiorkiem
Musztarda, przyprawa powstała na bazie ziaren gorczycy, to ten rodzaj dodatku kulinarnego, który doskonale wydobywa smak mięsa i różnego rodzaju wędlin. Wykazuje ona działanie antybakteryjne, łagodzi bóle reumatyczne i poprawia trawienie, więc przepis na sos z jej dodatkiem powinnaś mieć w jednym paluszku!
Przekonaj się sama o jej walorach!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze