Pyzy ziemniaczane
KAROLINA • dawno temuCzasami dobrze jest wyprawiać się w kulinarną podróż w poszukiwaniu nowych smaków. Na co dzień jednak znacznie lepiej sprawdzają się potrawy doskonale nam znane, choć trochę przez nas zapomniane. Kiedy się dłużej zastanowimy, dochodzimy do wniosku, że nic lepiej nie sprawdza się w trakcie obiadu niż ziemniaki serwowane w różnych postaciach. To w kartoflach właśnie ukrytych jest wiele możliwości kulinarnych, a część z nich jest doskonale znana polskiej kuchni. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o możliwość ich ugotowania i podania razem z mięsem albo sadzonym jajkiem. Jedyną alternatywą w tym przypadku nie są również cieszące się ogromną popularnością frytki czy zapiekane z dodatkiem przypraw półksiężyce. Ziemniaki kryją w sobie wiele możliwości, a jedząc potrawy przygotowane z ich użyciem, często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Czas przerwać ten impas i dowiedzieć się więcej na temat wykorzystania kartofli w kuchni, a także poznać sprawdzony przepis na tradycyjne danie polskie, jakim są pyzy ziemniaczane.
Potrawy z ziemniaków
Wielbiciele ziemniaków nie pozwolą na to, by różne ich odmiany traktować w taki sam sposób. I chociaż niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, mogą one w znaczny sposób różnić się nie tylko smakiem, lecz również kolorem i konsystencją. Innych ziemniaków użyjemy do przygotowania sałatki jarzynowej, jeszcze inne przydadzą się nam do zrobienia placków ziemniaczanych. Dzięki temu mamy jeszcze bardziej poszerzony wachlarz dań z ziemniaków, które możemy przygotować. Wskazać tu trzeba potrawy z ziemniaków nie tylko na słono, lecz także i te jadane na słodko, do których niewątpliwie należy zaliczyć sernik. Trudno też zapomnieć o wyśmienitych zapiekankach ziemniaczanych albo ziemniakach zapiekanych razem z masłem w czasie trwania ogniska. Dlaczego tak często sięgamy po ziemniaki? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo zalet ziemniaków wymieniać można wiele. Wśród nich niewątpliwie na czoło wysuwa się nie tylko ich smak, lecz także niska cena i łatwość przygotowania. Bardzo tanim i prostym daniem są kluski ziemniaczane nazywane także pyzami z ziemniaków. Nie czekaj, aż po raz kolejny będziesz musiała zrobić frytki i poznaj przepis na pyzy ziemniaczane.
Przepis na pyzy ziemniaczane
Do przygotowania pyz ziemniaczanych będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1,5 kg surowych ziemniaków mączystych,
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków mączystych,
- 2 jajek,
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
- szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki surowe należy obrać i zetrzeć na tarce, a także wycisnąć z nich sok za pomocą szmatki. Ziemniaki ugotowane natomiast należy wystudzić i zmielić w maszynce. Następnie łączymy te dwa składniki, dodając do nich jajka oraz mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki powinny uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest formowanie kuleczek, które następnie trzeba obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pyzy gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 6–8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Możemy do wody dodać także kilka kropel oleju. Pyzy podajemy na ciepło z dodatkiem skwarek albo masła.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze