Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/zapiekanka-ziemniaczana-4aadaf9e,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo. Czy mówiłam już, że zapiekanka jest bardzo, bardzo smaczna? Mówiłam, ale nie zaszkodzi powtórzyć. Naprawdę bardzo dobre.
Przygotuj:
- pół kilograma ziemniaków
- pół kilograma kiszonej kapusty
- 20 dag kiełbasy
- cebulę
- jabłko
- paprykę
- kminek
- pieprz
- sól
- mieloną paprykę
- olej
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Najpierw podstawowy składnik tego pysznego dania, czyli ziemniaki. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w cienkie plastry.
2. Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę pokrój w paseczki, cebulę w talarki, jabłko w kostkę, a kapustę rozdrobnij.
3. Podsmaż w garnku kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i smaż razem 2 minuty. Teraz wrzuć paprykę i jabłko, a po chwili kapustę. Przypraw mieszankę solą, pieprzem i kminkiem. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez kwadrans. Mieszaj ciągle, by nic nie przywarło do naczynia.
4. Przyszła pora na inne naczynie – żaroodporne. Wysmaruj je olejem i warstwami układaj ziemniaki i kapustę z kiełbasą. Udekoruj danie mieloną papryką.
5. Zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i kapusty piecz pół godziny w temperaturze 220 st.C. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze