Zapiekanka warzywna z kiełbasą
OLIWKA . • dawno temuMasz ochotę na coś wyjątkowego? Wyczaruj w swojej kuchni pyszną zapiekankę warzywną o hipnotyzującym aromacie. Ta potrawa ma moc przyciągania wszystkich do kuchni. Rodzinny obiad przy jednym stole. Czy może być coś przyjemniejszego? Teraz już nikogo nie bedziesz musiala zmuszać do jedzenia. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- 20 dag grubej kiełbasy
- 10 dag szynki
- 4 papryki
- 4 pomidory
- 8 jajek
- 20 dag groszku mrożonego
- 2 cebule
- czosnek
- mielona papryka
- zioła prowansalskie
- oliwa
Krok 1
Usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w paski, czosnek i cebulę posiekaj, a z obranych ze skórki pomidorów oraz szynki zrób kostkę.
Krok 2
Na rozgrzanej w żaroodpornym naczyniu oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj szynkę i paprykę i podsmażaj je przez 3 minuty.
Krok 3
Do pysznej potrawywrzuć groszek (musisz go wcześniej rozmrozić) oraz pomidory. Dopraw wszystko ziołami, papryką mieloną oraz solą, podlej wrzątkiem i duś 15 minut.
Krok 4
To będzie zapiekanka z kiełbasą, trzeba ją więc w końcu dodać. Odkrój 8 plasterków, a resztę wymieszaj z warzywami (wcześniej pokrój w kostkę).
Krok 5
Powoli zbliżasz się do celu – do pysznej zapiekanki warzywnej. W przygotowanej masie zrób 8 wgłębień i w każde z nich wbij jajko. Każde jajko oprósz solą i przykryj plasterkiem kiełbasy.
Krok 6
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Włóż zapiekankę, z kiedy białka się zetną, wyjmij ją.
Krok 7
Zapiekanka z warzywami i kiełbasą najlepiej smakuje z chlebem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze