Składniki:
200 g makaronu (obojętnie jaki, ja użyłam kolanek),
0,5 kg mięsa mielonego,
2 cebule,
2 marchewki,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
pomidor,
3 ząbki czosnku,
3 jajka,
ser żółty,
sól, pieprz, papryka w proszku, gałka muszkatołowa, bazylia (i co kto lubi)
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron na półtwardo. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie słupki i podsmażyć razem ok. 5-10 minut. Następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki i mięso mielone. Smażyć, aż mięso się dobrze usmaży. Przyprawić i dodać koncentrat wymieszany z pół szklanki wody. Jeszcze chwilę dusić. Jajka roztrzepać z gałką muszkatołową. Na blaszkę lub do brytfanki wyłożyć połowę makaronu, na to połowę farszu. Na farsz położyć plastry pomidora (żeby zakryło zapiekankę). Na to resztę makaronu i farszu. Wylać jaja i posypać obficie żółtym serem. Przykryć blaszkę folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać ok. 30-40 minut. Smacznego. Zapiekanka miodzio.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | martaaa |