Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty,
- 2 małe cebule,
- 1 kostka rosołowa,
- ciasto łazankowe (makaron kwadraciki),
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapuste pokrojoną na 8 części ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie posiekać ją w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i dodać do niej rozdrobnioną kapustę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wywar dodać do kapusty i nadal smażyć,od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy do smaku. Czas smażenia minimum 45min. Makaron ugotować(wg przepisu na opakowaniu).Gdy kapusta będzie już usmażona należ zdjąć ją z ognia i wymieszać z ugotowanym ciastem łazamkowym. Należy podawać z omastą.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska do krojenia, garnek, duża patelnia.
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawac na płaskim talerzu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5-7 porcji |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Bandziorka |