Sk艂adniki:
- filety z indyka,
- szynka w plastrach,
- boczek wedzony,
- cebula,
- czosnek,
- swieze grzyby + boczniaki (ewentualnie grzyby moga byc suszone - trzeba je tylko wcesniej namoczyc),
- ogorek kiszony,
- marchewka,
- smietana,
- olej,
- maslo,
- kieliszek czerwonego wina,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- sol,
- majeranek,
- jalowiec,
- ziele angielskie.
Jak przyrz膮dzi膰?
Filety z indyka kroimy w plastry i rozbijamy - wazne by byly dosc duze aby nam sie zmiescil farsz.
Nastepnie przygotowyjemy zalewe: olej + wino + zmiazdzony jalowiec + ziele angielskie+ majeranek +pieprz + sol + zabek czosnkutak przygotowana zalewa smarujemy kotlety i odkladamy do lodowki.
W臋dzony boczek kroimy w drobna kostke i wrzucamy na patelnie z odrobina masla, podsmazamy az sie wytopi, dorzucamy pokrojona cebule.
Marchewke drobno kroimy lub scieramy na tarce, wrzucamy na patelnie, dodajemy posiekane boczniaki, przyprawiamy sola, pieprzem majerankiem i jalowcem. Dusimy az wszystko zmieknie i odparuje. Pod koniec dorzucamy posiekanego kiszonego ogorka. Jak sie "przegryzie", zabieramy sie do dalszej pracy.Wyciagamy kotlety z lodowki, nakladamy lyzka farsz na plastry szynki i zawijamy. Nastepnie zawijamy tak powstaly pakunek w rozbite kotlety. Roladki dokaldnie spinamy wykalaczkami lub nitka.
Roladki wykladamy na rozgrzana patelnie i obsmazamy na duzym ogniu ze wszystkich stron. Calosc przekladamy do rondla, mozemy tam wlac reszte zalewy jesli zostala. Do rondla dolewamy wody i dusimy na malym ogniu. Jakies 40 minut. W miedzyczasie dorzucamy posiekane grzyby, posiekana cebule, posiekany czosnek, przyprawiamy zielem angielskim, jagodami jalowca, sola, pieprzem i majerankiem i odrobina soku z cytryny.
Gdy wiekszosc wody odparuje, dolewamy duza ilosc smietany (ja na 8 dosc duzych sztuk wlewam prawie 0,5 litra). Gotujemy na malym ogniu, czekajac az sos zgestnieje. W razie potrzeby mozna jeszcze lekko doprawic.
A jak juz jest gotowe .. podajemy :)))
Potrzebne przybory:
Noz, deska, tluczek do miesa, rondel, patelnia, wykalaczki, zreczne rece.
Jak podawa膰?
Mi najbardziej smakuje z ziemniakami ugotowanymi na poltwardo i potem posdmazonymi na boczku z cebulka. Ale rownie dobre jest z ryzem lub tluczonymi ziemniakami. Do tego obowiazkowo swiece i czerwone wino :)
Uwagi:
Potrawa jest pracochlonna, wymaga dosc precyzyjnego dobory skladnikow, aby smaki sie "zharmonizowaly" :)... Ale warto sprobowac bo efekt jest niesamowity.
Jak wiekszosc wymyslanych przeze mnie potraw powstala w chwili, gdy trzeba bylo zrobic cos wyjatkowego :))) Z czasem postaram sie powrzucac kolejne przepisy (ten jest chyba 4-ty). Szkoda ze nie ma mozliwosci zamieszczania zdjec.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | sailor |