Indyk z żurawiną - palce lizać!
ISABELLE • dawno temuO indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często w ogóle się przypala. Jednak istnieje mnóstwo sposobów na to, jak sobie radzić z tym niesfornym mięsem. Zresztą smak indyka można wzbogacić o wiele innych. Co tym razem powiecie na indyka z żurawiną?
Żurawina smaczna i nie tylko!
Żurawina wywodzi się z Ameryki Północnej, a jej owoce znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i jako naturalny lek oraz substancja konserwująca wielu produktów, w tym mięsa. Ze względu na fakt, że sezon na żurawinę jest niezwykle krótki, w większości przypadków mamy do czynienia z rośliną przetworzoną. Jak łatwo się domyślić, świeża żurawina niesie najwięcej korzyści dla organizmu ludzkiego, jednak jest ona bardzo trudno dostępna w naszych sklepach. Z drugiej strony, bez problemu nabędziemy żurawinę suszoną lub stworzone z niej przetwory, takie jak dżemy i soki. Dodatkowo, wiele leków i preparatów farmaceutycznych wykorzystuje koncentrat z żurawiny.
Badania wyraźnie wskazują na korzyści niesione przez zawarte w żurawinie substancje odżywcze. Mają one wspaniały wpływ na układ pokarmowy oraz na stan jamy ustnej – spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko tworzenia się płytki nazębnej. Ponadto, osoby regularnie pijące soki z żurawiny są w mniejszym stopniu narażone na działanie bakterii, wywołujących choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, a także na tworzenie się kamieni nerkowych. Dodatkowo, choć żurawina nie jest w stanie całkowicie zapobiec zawałowi, może ona znacznie zredukować jego rozległość, a więc i złagodzić charakterystyczne dla niego konsekwencje.
Żurawina, spożywana jako składnik urozmaiconej diety, wykazuje dobroczynne oddziaływanie dla zdrowia. Ma zarówno działanie terapeutyczne, ale przede wszystkim profilaktyczne.
Indyk w żurawinie – pyszny pomysł na danie!
Indyk, częściej niż reszta pozostałego drobiu, wychodzi nam za suchy. Zwykle posiłkujemy się polewaniem tłuszczu. Jednak można też pomyśleć, czy nie dodać cebulki, która przecież puszcza sok oraz żurawiny. Dodatek kuskusa i ziół też byłby dobrym pomysłem! Spróbuj przepisu na burgery z indyka w żurawinie!
Składniki:
- ½ filiżanki kuskusa,
- ½ filiżanki wrzątku,
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula, posiekana,
- ½ łyżeczki soli i tyle samo pieprzu,
- ¼ filiżanki żurawiny,
- zmielony indyk.
Wsyp kuskus do dużej miski, posól i zalej wrzątkiem. Zamieszaj i odstaw do momentu, aż wchłonie się cała woda, po czym jeszcze raz zamieszaj. W międzyczasie wlej olej na dużą patelnię i postaw ją na średnim gazie. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, ok. minuty. Dodaj teraz soli i pieprzu, i smaż jeszcze przez pół minuty. Przerzuć teraz mieszankę do miski z kuskusem i dodaj żurawinę. Wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wystygnięcia na jakieś 5 minut. Następnie dodaj indyka i wymieszaj. Nie miksuj! Uformuj z masy kilka placków – burgerów. Wlej teraz do głębokiej patelni oliwę z oliwek i rozgrzej. Następnie wrzuć burgery i smaż na dużym ogniu, każdą ze stron po 5 minut tak, aby zbrązowiały. Po tym czasie przykryj patelnię i duś jeszcze przez kilka minut, przerzucając strony od czasu do czasu. Będą wtedy podsmażone, ale nie suche. Utrzymuj temperaturę ok. 140° C i smaż dopóki mięso nie będzie dobre. Przygotuj w międzyczasie bułki, sałatę i ulubiony sos. Każdego burgera wsadź do bułki, przykryj sałatą, polej sosem i podawaj natychmiast! Palce lizać!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze