Indyk w żurawinie
OLIWKA . • dawno temuIndyk jest znacznie delikatniejszy i smaczniejszy niż kurczak, dlatego warto go przygotowywać jak najczęściej. Indyk w żurawinie to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie. Tę potrawę możesz bez obaw przygotować na spotkanie z wymagającą teściową, nie będzie miała do czego się przyczepić.
Przygotuj:
- duży filet z indyka
- przyprawę do drobiu
- 1/3 szklanki oleju
- vegetę
A na dżem żurawinowy:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 szklanki cukru
- pół kilograma żurawiny
Krok 1
Marynata do indyka składa się z przyprawy do drobiu, vegety i oleju. Wymieszaj składniki i zalej mięso. Indyk powinien się marynować w lodówce przez 12 godzin.
Krok 2
Kiedy mięso będzie zamarynowane włóż je do rękawa i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczony indyk będzie gotowy za około 70 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj dżem żurawinowy. Do garnka wsyp żurawinę, cukier i wlej szklankę wody. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wsyp żelatynę, wymieszaj i ostudź .
Krok 4
Kiedy indyk w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny.
Krok 5
Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze