Zupa groszkowa - obiad dla dzieci
OLIWKA . • dawno temuZupa groszkowa to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Zielony groszek jest przecież bardzo zdrowy. Zawiera dużo witaminy C, witaminy A, a także żelazo i sód. Dzięki tym cennym mikroelementom zapewnisz dzieciom prawidłowy rozwój. Kolejnym plusem zupy z groszku jest fakt, że przygotujesz ją naprawdę bardzo szybko.
Przygotuj:
- 50 dag mrożonego groszku
- litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 4 łyżki śmietany
- łyżkę masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
A na grzanki do zupy:
- 4 kromki czerstwego chleba
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
Krok 1
Gotowanie zupy groszkowej wypada zacząć od przygotowania groszku. Wrzuć go do 2 szklanek wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Odłóż kilka łyżek zielonego groszku do dekoracji.
Krok 2
Zmiksuj groszek z bulionem.
Krok 3
Do zielonej zupy wlej pozostały bulion i masło. Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Krok 4
Zupa groszkowa już gotowa, przyszła pora, by przygotować grzanki. Obierz ząbek czosnku i obsmaż go na rozgrzanym oleju, potem wyrzuć. Na czosnkowym oleju obsmaż pokrojony w kostkę chleb.
Krok 5
Wlej zupę z groszku na talerz. Włóż do niej grzanki czosnkowe i ozdób wszystko pozostawionymi zielonymi kuleczkami oraz śmietaną.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze