Jak ugotować flaki?
KAROLINA • dawno temu
Flaki to potrawa, obok której trudno przejść obojętnie. Jedni zachwycają się ich smakiem i aromatem, podczas gdy inni traktują je jako zło konieczne i nie wyobrażają sobie, że mogliby ich chociażby skosztować (kontrowersje wywołuje fakt podrobów, na bazie których przygotowuje się danie). Mimo tego, że wegetariańskie dania cieszą się coraz większą popularnością, to wydaje się, że w pewnych sytuacjach, nie można zastąpić talerza gorących flaczków kotletami z soi.
Zupa flaczki
Tradycja jedzenia flaków jest bardzo długa. Historyczne podania głoszą, że talerz tej wyśmienitej zupy był ulubioną potrawą jednego z XIV wiecznych królów polskich. Potrawa ta jest jednak popularna nie tylko w naszym kraju, ponieważ tylko w nieco inny sposób przyrządzają ja również Czesi, Słowacy, Austriacy, Francuzi, Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca). Należy je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. W 100 g gotowego dania znajduje się niewiele, bo około 70 kcal. Poza tym zupa flaczki to źródło wapnia, żelaza, witamin z grupy B, a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu.
Tak jak każda potrawa o długiej tradycji przyrządzania, tak i ta była wielokrotnie unowocześniania. Z tego względu możemy spotkać się z przepisami na flaczki z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym. Jak łatwo zauważyć, omawianą zupę można przyrządzić w sposób zadowalający wegetarian, wielbicieli różnych warzyw albo amatorów różnych gatunków mięs. Zanim zaczniesz eksperymentować, zobacz, jak wygląda tradycyjny przepis na flaki.
Przepis na flaki
Do przygotowania flaków potrzebujemy:
- 1 kg flaków wołowych,
- 0,5 kg marchwi,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 1,5 l bulionu wołowego,
- liść laurowy,
- paprykę słodką mieloną,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Flaki powinny zostać oczyszczone i pokrojone w paski. W sklepie możesz kupić flaki już wstępnie oprawione (poza tym dostępne są w postaci świeżej lub mrożonej). Flaki nie poddane obróbce termicznej będą gotowały się znacznie dłużej, niż te, które przechowywane w zamrażarce. Dlatego też w zależności od produktu, jaki został zakupiony, powinieneś gotować je od 1 do 2 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W tym czasie dodaj do bulionu marchew, kilka liści laurowych i pietruszkę i gotuj je, aż staną się miękkie.
Po 2 godzinach gotowania flaków dodaj do nich rosół, wyjmując z niego warzywa. Marchew i pietruszkę należy pokroić w kostkę, a cebulę zeszklić na oleju.
Kiedy flaki zmiękną, dodaj do nich warzywa, a całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Flaki powinny być serwowane z dodatkiem pieczywa. Doskonałe są również po ponownym podgrzaniu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze