Najdziwniejsze potrawy świata
KAROLINA • dawno temuKażdy w ciągu swojego życia poznaje tylko niewielki wycinek z ogromnej kuchni świata. Trudno określić, jak dużo przepisów kulinarnych istnieje, zwłaszcza, że niemal każdy z nas w trakcie swoich przygód kulinarnych udoskonala zastane receptury lub jest twórcą zupełnie nowych sposobów na przyrządzanie potraw. Nie powinno nas zatem zaskakiwać, że istnieją dania zdecydowanie różne od naszych, jednak bywa, że wykorzystane w nich składniki nieraz potrafią wprawić w zdumienie.
Kuchnie świata
Przeciętny Europejczyk ogranicza znajomość kuchni do tradycji kulinarnej kraju, z jakiego pochodzi, fast foodów oraz potraw i produktów spożywczych, których jedzenie w danym czasie i miejscu jest modne. Zauważyć to można na przykładzie sushi. Dzięki rozpropagowaniu jego jedzenia w ciągu kilku ostatnich lat, jak grzyby po deszczu, mnożą się restauracje specjalizujące się w jego przyrządzaniu. Czasami warto oderwać się od otoczenia i wybrać się w samotną podróż po różnych kuchniach świata. Okazuje się bowiem, że mogą nam one przynieść wiele przyjemności, ale także być źródłem nieraz zupełnie skrajnych emocji.
Niechęć co do niektórych potraw może mieć różne przyczyny. Nie zawsze mają one związek z racjonalnością albo upodobaniami smakowymi. Trudno bowiem powiedzieć o daniu, że go nie lubimy, jeśli nie skusimy się na spróbowanie choćby kawałka. Należy przede wszystkim wskazać tu uwarunkowania kulturowe i religijne. Pewnych produktów nie jemy, bo nie występują w naszym kraju lub po prostu nie są potrzebne w naszej diecie. Obok tego istnieją religie takie jak na przykład judaizm, które zakazują spożywania określonych potraw. Żydzi bowiem zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa wieprzowego.
Dania świata mogą nam się wydawać dziwne z kilku powodów. Łączenie niektórych znanych nam składników może spowodować, że po wyobrażeniu sobie uzyskanego efektu, nie będziemy mieli ochoty na jedzenie, np. smażonego batonika "Mars". Poza tym niektóre (dobrze nam znane) potrawy mogą być przygotowywane ze składników zupełnie niestandardowych. W końcu na miano dziwnego jedzenia zasługują rośliny i zwierzęta, o których nigdy nie pomyślelibyśmy w kategoriach jedzenia.
Dziwne jedzenie
Jedną z najbardziej zaskakujących tradycji kulinarnych jest jedzenie owadów. Największą sławą cieszą się smażone koniki polne oraz szarańcza. Te przedziwne przysmaki możemy znaleźć w kuchni tajskiej i meksykańskiej.
Równie mrożącym krew w żyłach daniem jest to, które przyrządza się z psiego mięsa. Jedzenie psów jest charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni azjatyckich i w tamtych rejonach w ogóle nie uznaje się go za jakąkolwiek anomalię. Podobnie ma się rzecz z jedzeniem kotów.
Niestandardowym gatunkiem mięsa jest to, które pozyskuje się z krokodyla. Już samo zwierzę kojarzy się nam z czymś egzotycznym, a trzeba dodać, że jest ono elementem składowym dobrze nam znanego sernika. To niebywałe zestawienie budzi skrajne emocje, ciekawiąc i odpychając jednocześnie.
Znacznie mniej od naszej tradycji oddalone jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze