Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia dla piwa?
PATRYCJA • dawno temuCałkiem niedawno Marta pisała o piwie pszenicznym jako lekarstwie na letnie upały. To natchnęło mnie do sprawdzenia, jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia dlatego złocistego płynu i jak się okazuje każdy z rodzajów piwa powinien być serwowany po osiągnięciu innej temperatury.
Eksperci twierdzą, że lager (Heineken, Budweiser) najlepiej smakuje w niskiej temperaturze, poniżej 5°C. Jasne piwa, pszeniczne (Erdinger, Paulaner) i pilsnery(Pilsner Urquell) powinny być podawane w podobnej temperaturze.
Ale, mające bursztynowy, czy brązowy kolor powinny być podawane po osiągnięciu temperatury pomiędzy 7°C, a 13°C. Piwo to posiada bogaty owocowy aromat. Jeśli jest zbyt mocno schłodzone aromat zanika.
Mocne, ciemne piwo natomiast powinno się serwować w temperaturze pokojowej, ewentualnie tylko lekko schłodzone. To odnosi się do piw typu stout(Guinness), czy choćby porterów (Żywiec Porter).
Oczywiście najważniejsze jest, żeby piwo smakowało, tym którzy je piją. Jeśli więc poziom waszego zadowolenia jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury piwa, to pijcie jak najzimniejsze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze