Kilka deserów z procentami
DAMIESA • dawno temuDesery to czysta rozkosz dla podniebienia. Te, które mają z swoim składzie czekoladę mają magiczną moc poprawiania humoru, dzięki uwalnianiu endorfin, czyli hormonów szczęścia. A pozostałe z nich? Wydaje się, że każdy rodzaj łakoci korci do skosztowania. Wielu zwolenników mają też ciasta i słodycze..z procentami!
Deser z advocatem – aby go przygotować nie potrzebujemy zbyt wiele składników, a jedynie wiedzę o właściwych proporcjach i sztuce łączenia. Słodki trunek świetnie podkreśla smak lodów śmietankowych i idealnie komponuje się z bitą śmietaną, którą można użyć do dekoracji.
Tiramisu – znane jest kilka wersji przyrządzania tego włoskiego deseru. Jedną z opcji jest dodanie do całości odrobiny alkoholu, który wydobędzie pełnię smaku Może to być np. likier, brandy, amaretto, czy koniak. Pamiętajmy tylko by deser ten podawać lekko schłodzony!
Ciasto z amaretto – receptura na przyrządzenie ciasta zależy od indywidualnych gustów. Nie warto dodawać do całości kalorycznych kremów, a jedynie do wyrabianej masy dodać kilka łyżek trunku, aby ciasto stało się aromatyczne i wilgotne. Ten czerwonobursztynowy likier na bazie słodkich owoców moreli, czy brzoskwiń ze słodką nutą wanilii idealnie wpisuje się w ciasta tupu biszkopt. Wierzch warto udekorować migdałami.
Dundee cake – to tradycyjne szkockie ciasto owocowe, czasami wzbogacane kilkoma kroplami whiskey. Do dekoracji używa się zwykle migdałów układanych na wierzchu ciasta.
Ciasto z rumem – słodki i rozgrzewający rum będzie pasował do miękkich ciast drożdżowych. Alkohol warto zmieszać z esencją herbacianą, by powstał z tego nieco lżejszy procentowo poncz. Jeśli już decydujemy się na samodzielne upieczenie go w domu polecałabym zrobić popularnego „przekładańca” np. z marmoladą, a wierzch posypać startą gorzką czekoladą lub orzechami. Świetnie smakuje także jeśli przed upieczeniem do całości dodamy szczyptę cynamonu, rodzynki lub skórkę pomarańczową.
Pudding z brandy – tradycyjna potrawa przygotowywana na Święta Bożego Narodzenia np. w Anglii. U nas deser ten jest mniej popularny, ale na pewno warto go wypróbować. Przygotowany wcześniej pudding polewany masłem z dodatkiem masła, lub rumem.
Czekoladki z alkoholem – świetnie nadają się jako prezent bo łączą w sobie słodycz i nutkę goryczy. Nie pomylę się chyba jeśli powiem, że kochają je nie tylko kobiety. Praktycznie każdy rodzaj alkoholu pasuje jako wypełnienie, więc jest w czym wybierać.
A jakie desery z alkoholem Wy proponujecie? Piszcie jakie są Wasze typy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze