Desery, których nie musisz piec!
ISABELLE • dawno temuMarzeniem każdej początkującej kucharki są pyszne ciasta, które po wyjęciu z piekarnika nie okażą się klapą i zakalcem. Prawdę powiedziawszy, nie wszyscy mają dar do robienia ciast. Poza tym, aby upiec pyszny deser, trzeba dużo praktyki, a i tak zawsze coś może nie wyjść. A może w takim razie wymyślić coś, czego nie trzeba wkładać do piekarnika, i co w każdej sytuacji powinno się udać? Oto kilka przepisów na ciasto bez pieczenia!
Rafaello z krakersami
Kto powiedział, że słodkie malutkie rafaello można tylko kupić od baletnicy z reklamy? Najlepsze kokosowe ciasto wyjdzie i tak w domowych warunkach! A przy okazji, ile z tego satysfakcji!
Składniki:
- 2 paczki krakersów (okrągłe lub prostokątne),
- 20 dkg wiórek kokosowych,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- ½ litra mleka,
- 250 g margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki budyniu kokosowego, waniliowego lub mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem wanilinowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i ½ szklanki mleka, po czym razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczną, gotować, aż uzyskamy konsystencję budyniu, potem przestudzić. Zmiksować masło, stopniowo dodając wystudzony budyń, dodać ¾ wiórek kokosowych i wymieszać. Na spodzie formy rozłożyć krakersy, po czym nałożyć na nie 1/3 masy. Układać kolejne warstwy krakersów i masy w taki sposób, aby ostatnią warstwą była masa. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi i umieścić w lodówce na ok. 2–3 godziny. Niemożliwe, żeby nie wyszło!
Pyszne tiramisu
To jedno z najpopularniejszych włoskich ciast może spokojnie powstać w polskiej kuchni. Potrzeba tylko zdobyć dobry przepis i do dzieła!
Składniki:
- 15–20 podłużnych biszkoptów,
- 250 g sera mascarpone,
- 200 ml mocnej kawy,
- 50 ml likieru amaretto (ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego),
- 200 ml śmietany 30%,
- 2–3 łyżki cukru pudru,
- kakao gorzkie (ewentualnie czekolada gorzka w formie "piórek").
Przygotowanie:
Każdy biszkopt należy namoczyć w kawie z dodatkiem likieru amaretto, a następnie ułożyć na spodzie płaskiego naczynia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Ubijać krótko, w przeciwnym razie zrobi się grudkowata. Następnie dodać ser mascarpone i dokładnie zmiksować. Połowę otrzymanej masy rozsmarować na biszkoptach, po czym ułożyć na wierzchu biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową masy. Na koniec przybrać wiórkami gorzkiej czekolady lub posypać kakao. Przed podaniem wstawić do lodówki na około 2–3 godziny. Skoro wychodzi Włochom, to także nam może się udać!
Stefanka na krakersach
Przepisów na stefankę jest kilka, ale wszystkie są tak samo pyszne! Dziś stefanka z krakersami, która z pewnością stanie się waszym ulubionym deserem!
Składniki:
- 3 paczki krakersów (nie muszą być bardzo słone),
- 1l mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 2 żółtka,
- margaryna lub kostka masła,
- cukier wanilinowy.
Przygotowanie:
2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką i 2 żółtkami, po czym dolewamy do gotującego mleka. Studzimy budyń (dobrze jest garnek przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch). Miksujemy masło, dodając stopniowo budyń i cukier wanilinowy. Krakersy przekładamy kremem (przy czym ostatnią warstwą są krakersy).
Składniki na polewę:
- ½ paczki margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao.
Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać całej jajko (wtedy polewa będzie elastyczna). Posmarować krakersy i posypać wiórkami kokosowymi. Stefanka, że palce lizać!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze