Desery lubią wszyscy, ale czy potrafisz przyrządzić te najlepsze?
ISABELLE • dawno temuCzy ty też tak masz, że gdy tylko dostaniesz kawałek mięsa, jesteś w stanie wymyślić sto różnych potraw na jego bazie? A ile zup umiesz ugotować? Pewnie sporo, w końcu to trochę nasza polska tradycja. W kuchni jest naprawdę fajna zabawa. Jednak najlepsza, nie tylko pod względem smakowym, zaczyna się, gdy przechodzimy do słodkości. Tutaj dopiero możemy rozwinąć wyobraźnię! Ale jeśli nie masz pomysłu na deser, spokojnie. Już pomagamy! Oto kilka ciekawych przepisów!
Trochę klasyki
Na początek może mały wybór z klasycznego menu, czyli sernik po wiedeńsku.
Składniki:
- 1kg tłustego, dobrze zmielonego białego sera,
- 10 jajek,
- 250 g kostki masła,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki,
- budyń waniliowy,
- cukier wanilinowy,
- rodzynki i smażona skórka pomarańczowa (razem 2 szklanki),
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- tarta bułka do posypania formy.
Przygotowanie:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch i dodajemy (cały czas ucierając) po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy w kilku częściach ser i cały czas ucieramy. Następnie przesiewamy przez sito mąkę i budyń i również dodajemy. Na końcu wrzucamy pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodajemy bakalie. Całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 80 minut. Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Wychłodzone ciasto przekładamy na paterę. Podajemy, np. z porcją bitej śmietany.
Trochę owoców
Nadeszła jesień i przyniosła ze sobą trochę ciekawych owoców, a wśród nich nasze ulubione polskie jabłka! Trzeba to koniecznie wykorzystać, zatem poniżej przepis na mus jabłkowy.
Składniki:
- 2 szklanki jasnego musu jabłkowego (z papierówek lub antonówek),
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 1 szklanka białego, deserowego wina,
- 1 łyżka cukru,
- 1 galaretka o smaku cytrynowym,
- 400 ml naturalnego jogurtu,
- cukier wanilinowy,
- 1 łyżka cukru pudru,
- smażone wiśnie z konfitur,
- świeże listki mięty.
Przygotowanie:
Sok z jabłek, wino i cukier mocno podgrzewamy, na dopuszczając, by się zagotowały. Zestawiamy z ognia, sypiemy galaretkę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretkę wylewamy na płaski talerz i odstawimy do wystygnięcia. Wychłodzoną, twardą galaretkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z musem, rozkładamy w pucharkach. Jogurt lekko ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polewamy deser, na wierzchu układamy odsączone konfitury, a całość przybieramy miętą. Możemy oddzielnie podać także małe biszkopciki.
Pyszne gofry dla każdego
Było trochę klasyki, były owoce, a teraz czas na pyszne gofry z sosem czekoladowym i śmietaną!
Składniki na ciasto:
- 175 g masła,
- 175 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 60 g surowej masy marcepanowej,
- 4 jajka,
- 250 g mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- oliwa do gofrownicy.
Na sos czekoladowy:
- 250 g śmietany,
- 200 g czekolady deserowej.
Na śmietanę cynamonowo-orzechową:
- 200 g śmietany kremówki,
- 1 kopiasta łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 50 g zmielonych orzechów laskowych.
Przygotowanie:
Na ciasto: masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, masą marcepanową i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać gofrownicę. Pędzlem posmarować oliwą metalowe części. Łyżką nałożyć trochę ciasta na dolną płytę i równomiernie rozprowadzić. Zamknąć gofrownicę na 2–3 minuty, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe gofry zdjąć drewnianą łyżką i wykorzystać resztę ciasta.
Na sos i śmietanę: śmietanę podgrzać w garnku, a następnie na małym ogniu rozpuścić w niej czekoladę. Potem ubić śmietanę z cukrem i ostrożnie wymieszać z cynamonem i orzechami. Gofry i dodatki podawać na ciepło.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze