W święta Bożego Narodzenia królują ciasta, przede wszystkim pierniki, keksy i makowce. Bakalie, przyprawy korzenne to główne zapachy świąt, które symbolizują dobre plony i dostatek. Odskocznią od wyraziście słodkich ciast jest tarta cytrynowa o lekko kwaśnym smaku, pachnąca i orzeźwiająca. Jest prosta w wykonaniu, niedroga i bardzo smaczna.
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej,
100g mąki kukurydzianej,
100g cukru,
kostka masła,
jajko,
pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wypełnienie:
¾ szklanki soku z cytryny,
szklanka śmietanki kremówki,
pół szklanki białego cukru,
5 jajek,
2 łyżki brązowego cukru,
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Obie mąki rozetrzeć palcami z zimnym masłem i cukrem.
Dodać jajko i sodę.
Zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Jajka ubić z białym cukrem na puszystą masę.
Dodać śmietankę i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać, aż połączą się składniki.
Z wierzchu usunąć powstałą pianę.
Masę wlać na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 25 minut.
Jak podawać?
Przed podaniem ciasto posypać brązowym cukrem i karmelizować za pomocą specjalnego palnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |