Składniki:
Główne:- 170 g masła,
- 340 g cukru,
- 142 ml mleka,
- 198 g mąki ,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek kakao,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Na polewę:
- 85 g masła,
- 85 g gorzkiej czekolady,
- 170 g brązowego cukru,
- 57 g mąki kukurydzianej,
- 1 i 1/2 przyprawy Ground spice,
- 142 ml mleka ,
Do przełożenia:
- 142 ml kremówki.
Jak przyrządzić?
Masło z połową cukru umieścić w misce i wymieszać na jednolitą masę ( nie potrzebny jest mikser ja jakoś sobie radzę wystarczy łyżka drewniana).3 żółtka dodać do mleka.Wymieszać. Mąkę sól proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodawać do masy z masła i cukru. Ubić białka na sztywno a potem dodać do nich cukier (resztę cukru) dalej ubijać.
Wszystko połączyć ze sobą , wymieszać i wlać do wysmarowanej wcześniej foremki o średnicy 20 cm wsadzić do uprzednio nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu przedzielić ciasto i wysmarować śmietaną kremówką u was to się nazywa.
Polewa:
Masło i czekoladę włożyć do garnka i roztopić na gazie. Do rozpuszczonej masy dodać cukier i mąki kukurydzianej i ground allspice (bądz przyprawy do piernika). Wymieszać dodać mleka zagotować mieszającok 2 minuty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masa ma być gęsta. Później nałożyć na ciasto. Uformować nożem.
Jak podawać?
Po upieczeniu, przełozeniu i polaniu polewą włożyć na kilka godzin do lodówki. Pyyyyyyyycha!
Uwagi:
Proporcje do blaszki o średnicy 20 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Autor | rybokot |