Targi NATURA FOOD
ALICJA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Żywność ekologiczna i żywność naturalna oraz produkty tradycyjne i produkty regionalne będą głównymi bohaterami IV targów NATURA FOOD, które odbędą się w dniach 14–16.10.2011 w Łodzi. Targi żywności naturalnej kładą nacisk na promocję zdrowej żywności, rozbudzenie świadomości ekologicznej oraz umocnienie pozycji na rynku produktów ekologicznych i tradycyjnych poprzez szkolenia i konferencje, a także konkursy żywności. Znajdzie się i coś dla miłośników dobrego smaku — prezentacja lokalnych specjałów prawie z całej Polski!
NATURA FOOD dla BIZNESU
Targi NATURA FOOD cieszą się dużym zaufaniem branżowym i stanowią znakomitą okazję do wymiany poglądów między podmiotami funkcjonującymi na polskim rynku produktów wysokiej jakości. Impreza ma charakter masowy i uczestniczy w niej blisko 200 wystawców i 7 tys. zwiedzających: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów, hurtowników oraz konsumentów. Jak widać, żywność niskoprzetworzona i tradycyjna cieszy się dużym zainteresowaniem i uznaniem.
Pretekstem do zorganizowania imprezy stał się dynamicznie rozwijający się polski rynek produktów ekologicznych i tradycyjnych. W tym roku organizatorzy najwięcej uwagi pragną poświęcić producentom żywności ekologicznej. Z myślą o nich przeprowadzone zostaną:
- warsztaty "Obudź zmysły konsumenta", a w nich: szkolenia z technik sprzedaży, wykorzystywania mediów społecznościowych w kontaktach z klientem, case study;
- warsztaty dla restauratorów, dotyczące wykorzystania produktów tradycyjnych i lokalnych, prowadzone przez Adama Chrząstowskiego,
- Konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD na najlepszy produkt prezentowany na targach,
- ogłoszenie wyników branżowych Konkursów MRiRW, m.in. Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne,
- Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych "Tygiel smaków".
Targi edukacyjne NATURA FOOD
Targi żywności ekologicznej w zamyśle organizatorów mają przyczynić się do zwiększenia stopnia świadomości ekologicznej społeczeństwa oraz zwrócić uwagę na zagrożenia, jakie pociąga za sobą żywność wysokoprzetworzona i modyfikowana genetycznie (GMO). Być może uda się zachęcić odwiedzających do zdrowego odżywiania oraz spożywania zdrowych, wysokojakościowych produktów regionalnych. W myśl powyższych założeń odbędą się:
- konferencja "Jak powstaje bio?", dotycząca sposobu produkcji żywności ekologicznej i zalet płynących z jej konsumpcji,
- szkolenie dla najmłodszych, dotyczące zasad zdrowego odżywiania, fair trade oraz rozpoznawania na opakowaniach produktów znaków żywności certyfikowanej,
- II etap konkursu dla szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego "Tradycyjne smaki regionu",
- Laboratoria smaku — warsztaty kulinarne, podczas których eksperci uchylą rąbka tajemnicy najlepszej kuchni, pokażą jak delektować się smakiem i eksperymentować w kuchni, a także nauczą rozpoznawać produkty dobrej jakości.
Na targach zostaną zaprezentowane produkty regionalnez niemal całej Polski. To znakomity i niekonwencjonalny sposób promocji regionu i rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego.
Targi NATURA FOOD to najważniejsza impreza dedykowana żywności wysokiej jakości. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego. Patronat branżowy sprawują Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA oraz Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi — EKOLAND.
Więcej informacji i dokumenty zgłoszeniowe do udziału w Targach NATURA FOOD 2011, na stronie www.naturafood.pl.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze