Składniki odżywcze
STYLISTKA MAŁGORZATA SOŁEK • dawno temuSkładniki odżywcze to substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Makroelementy
- Wapń. Niedobór powoduje nadmierną pobudliwość nerwową, zaburzenia nerwowe, zaburzeni żołądkowe, reakcje alergiczne, odwapnienie kości, choroby zębów. Podtrzymuje rytm serca i pobudza krzepnięcie krwi. Znajduje się w: mleku, serze, natce pietruszki, jarmużu, kukurydzy, selerze, chrzanie, czosnku, marchwi, rybach.
- Magnez. Niedobór objawia się zawrotami głowy, drętwieniem kończyn, wypadaniem włosów, łamaniem paznokci, próchnic zębów, bezsennością, przemęczeniem, brakiem koncentracji. Znajduje się w: soi, kakao, orzechach, fasoli, kaszy, pieczywie pełnoziarnistym.
- Fosfor. Jest ważnym składnikiem kości. Znajduje się w: mięsie, jajkach, nasionach fasoli, grochu, soi i gryki.
- Cynk. Niedobór powoduje problemy ze skórą i z włosami. Znajduje się w: ostrygach, otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, drożdżach, grzybach, wątróbce, orzechach, grochu, fasoli, kakao, herbacie, cebuli, czosnku.
- Żelazo. Niedobór objawia się anemią, bladą cerą, wypadaniem włosów, kruchymi paznokciami, problemami z sercem. Znajduje się w: mięsie, rybach, drobiu, suszonych morelach, soku ze śliwek, orzechach, nasionach dyni i słonecznika, rodzynkach, kiełkach pszenicy, drożdżach, owocach.
Mikroelementy
- Fluor. Zapobiega próchnicy zębów. Znajduje się w: rybach, herbacie i w wodzie.
- Miedź. Pomaga w tworzeniu krwi i w przyswajaniu żelaza. Znajduje się w: wątrobie, ostrygach, kaszy gryczanej, wiśniach, agreście, warzywach zielonych.
- Mangan. Bierze udział w tworzeniu krwi i przemianach witaminy C. Niedobór może zaburzać rozwój kości i narządów płciowych. Znajduje się w: żurawinach, soi, herbacie, kakao, sałacie, grochu, fasoli.
- Selen. Zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia. Znajduje się w: kukurydzy, jęczmieniu, soi, czosnku, drożdżach, soli morskiej, śledziach.
- Krzem. Pomaga w budowie kości, wpływa na serce, zęby, włosy i paznokcie. Łagodzi grzybicę, łupież, stany zapalne, trądzik różowaty. Znajduje się w: skrzypie polnym, perzu, poziewniku.
Witaminy
- Witamina A. Zwiększa odporność na wiele chorób. Niedobór powoduje kłopoty z menstruacją, pękanie i krwawienie warg, swędzenie skóry, suchość włosów. Znajduje się w: wątrobie, żółtkach jaj, owocach i jarzynach o żółtym lub pomarańczowym kolorze, tranie.
- Witamina B1. Niedobór objawia się rozdrażnieniem, bezsennością i zaburzeniami pamięci. Znajduje się w: ziarnach zbóż, jajach, wątrobie, mięsie, roślinach zielonych, nasionach słonecznika i sezamu i płatkach owsianych.
- Witamina B2. Objawy niedoboru to pękanie kącików ust, drobne zmarszczki, suchość oczu, łuszczenie skóry, zapalenie jamy ustnej. Znajduje się w: mleku, serach, ziarnach zbóż, mięsie, drożdżach, kaszy gryczanej, zielonych warzywach liściastych.
- Witamina B3. Reguluje czynności żołądka i wątroby. Niedobór powoduje: bezsenność, niepokój, rozdrażnienie, zaburzenia pamięci. Znajduje się w: mięsie, mleku, serach, jajach, nasionach słonecznika, drożdżach, otrębach, grzybach, kaszy gryczanej.
- Witamina B6. Pomaga w leczeniu trądziku, łojotoku, kamicy nerkowej. Niedobór powoduje depresję lub podniecenie, zaburzenia odporności, bóle łydek, bezsenność. Znajduje się w: drożdżach, wątrobie, kiełkach pszenicy, otrębach, ziarnach zbóż, jajach.
- Witamina B12. Jej niedobór prowadzi do anemii złośliwej. Znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
- Witamina H. Niedobór objawia się łuszczeniem i stanami zapalnymi skóry. Znajduje się w: drożdżach, wątrobie, mleku, warzywach, kalafiorze, cebuli, grzybach, czekoladzie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze