Oznaki niedoboru selenu:
ciągłe przemęczenie, osłabienie mięśni, stawów,bladość,łamliwość paznokci,zaburzenia widzenia,zaburzenia czynności serca,częste przeziębianie się,występowanie opryszczki i stanów zapalnych skóry,choroby wątroby i trzustki,poronienia,czasami bezpłodność mężczyzn.
Działanie selenu
hamuje rozwój chorób nowotworowych. Badania na zwierzętach wykazały, że selen blokuje 10% różnych komórek rakowych. Poza tym osoby stosujące dietę zawierającą małą ilość selenu oraz mające jego niski poziom we krwi częściej chorują na raka piersi, jelita grubego, wątroby, skóry, płuc i tchawicy. Badania w Holandii potwierdzają, że wysoki poziom selenu w diecie o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. zapobiega i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca. U osób z najniższym poziomem selenu we krwi jest trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu na skutek chorób serca niż u osób z wysokim poziomem. hamuje rozwój AIDS. Zdaniem W. Taylora z University of Georgia College of Pharmacy wirus AIDS powoli pozbawia organizm selenu. Kiedy zaczyna go brakować w zarażonej komórce, wirus poszukuje go w innym miejscu. Powoduje to rozwój infekcji w zdrowych komórkach. wzmacnia naszą odporność. Dzięki odpowiednim dawkom selenu układ odpornościowy odzyskuje dawną siłę i zaczyna funkcjonować tak, jak wtedy gdy był zdrowy.pokonuje wirusy. Badania na myszach wykazały, że brak selenu w diecie spowodował zagrożenie ze strony wirusów do tej pory nieszkodliwych. Wirusy te przybrały postać złośliwych i wywołały poważne uszkodzenia mięśnia sercowego. uczestniczy w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.zmniejsza poczucie napięcia, zdenerwowania, a także przemęczenie.
Produkty, w których można odnaleźć selen:
zboża,nasiona słonecznika, ryby (głównie tuńczyk),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie.
Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża jak w suplementach. Jednak muszą to być orzechy w skorupkach. Zawierają one około 100 mikrogramów selenu, a tabletki od 50 do 100. Orzechy w skorupkach importowane są z brazylijskiej dżungli o bardzo dużej zawartości selenu w glebie.
Aby ochronić się przed zachorowaniem na nowotwór, zaleca się przyjmowanie suplementów, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość selenu.
Skutki uboczne przedawkowania selenu:
wypadanie włosów,uszkodzenie wątroby, zapalenie stawów,depresja,nerwowość, wymioty,uszkodzenia skóry, paznokci,uczucie przemęczenia.
Chociaż zainteresowanie selenem w ostatnich czasach znacznie wzrosło, to niestety nie idzie to w parze z jego zażywaniem w krajach europejskich. Statystyki wykazują, że spożywanie selenu maleje. Musimy więc zachować ostrożność, aby nie dopuścić do jego niedoboru, gdyż może skutkować to rozwojem bardzo poważnych chorób. Rozsądek należy zachować również w jego zażywaniu, ponieważ nadmierna ilość także jest niebezpieczna.