Selen - źródło młodości i zdrowia
OLGA CHOJNACKA • dawno temuSelen jest antyoksydantem oraz bardzo ważnym pierwiastkiem śladowym, który ma różne właściwości odmładzające. Brak selenu powoduje osłabienie organizmu, częstszą zachorowalność na różne infekcje, nowotwory oraz choroby serca. Jego poziom we krwi spada wraz z upływem lat. Po sześćdziesiątym roku życia zmniejsza się o 7%, ale już powyżej siedemdziesięciu pięciu lat o 24%. Dlaczego selen jest tak bardzo ważny dla naszego zdrowia i w jaki sposób zwalcza oznaki starzenia się?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oznaki niedoboru selenu:
ciągłe przemęczenie, osłabienie mięśni, stawów,bladość,łamliwość paznokci,zaburzenia widzenia,zaburzenia czynności serca,częste przeziębianie się,występowanie opryszczki i stanów zapalnych skóry,choroby wątroby i trzustki,poronienia,czasami bezpłodność mężczyzn.
Działanie selenu
hamuje rozwój chorób nowotworowych. Badania na zwierzętach wykazały, że selen blokuje 10% różnych komórek rakowych. Poza tym osoby stosujące dietę zawierającą małą ilość selenu oraz mające jego niski poziom we krwi częściej chorują na raka piersi, jelita grubego, wątroby, skóry, płuc i tchawicy. Badania w Holandii potwierdzają, że wysoki poziom selenu w diecie o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. zapobiega i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca. U osób z najniższym poziomem selenu we krwi jest trzykrotnie wyższe ryzyko zgonu na skutek chorób serca niż u osób z wysokim poziomem. hamuje rozwój AIDS. Zdaniem W. Taylora z University of Georgia College of Pharmacy wirus AIDS powoli pozbawia organizm selenu. Kiedy zaczyna go brakować w zarażonej komórce, wirus poszukuje go w innym miejscu. Powoduje to rozwój infekcji w zdrowych komórkach. wzmacnia naszą odporność. Dzięki odpowiednim dawkom selenu układ odpornościowy odzyskuje dawną siłę i zaczyna funkcjonować tak, jak wtedy gdy był zdrowy.pokonuje wirusy. Badania na myszach wykazały, że brak selenu w diecie spowodował zagrożenie ze strony wirusów do tej pory nieszkodliwych. Wirusy te przybrały postać złośliwych i wywołały poważne uszkodzenia mięśnia sercowego. uczestniczy w ochronie przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.zmniejsza poczucie napięcia, zdenerwowania, a także przemęczenie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Produkty, w których można odnaleźć selen:
zboża,nasiona słonecznika, ryby (głównie tuńczyk),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie.
Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża jak w suplementach. Jednak muszą to być orzechy w skorupkach. Zawierają one około 100 mikrogramów selenu, a tabletki od 50 do 100. Orzechy w skorupkach importowane są z brazylijskiej dżungli o bardzo dużej zawartości selenu w glebie.
Aby ochronić się przed zachorowaniem na nowotwór, zaleca się przyjmowanie suplementów, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość selenu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Skutki uboczne przedawkowania selenu:
wypadanie włosów,uszkodzenie wątroby, zapalenie stawów,depresja,nerwowość, wymioty,uszkodzenia skóry, paznokci,uczucie przemęczenia.
Chociaż zainteresowanie selenem w ostatnich czasach znacznie wzrosło, to niestety nie idzie to w parze z jego zażywaniem w krajach europejskich. Statystyki wykazują, że spożywanie selenu maleje. Musimy więc zachować ostrożność, aby nie dopuścić do jego niedoboru, gdyż może skutkować to rozwojem bardzo poważnych chorób. Rozsądek należy zachować również w jego zażywaniu, ponieważ nadmierna ilość także jest niebezpieczna.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze